Moderaterna: Stoppa biståndet till länder som vägrar ta emot utvisade

Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna Foto: Nyheter Idag/Facebook
  • Fredag 31 jan 2020 2020-01-31
E-post 5290

SVERIGE Länder som vägrar ta emot personer som utvisas ur Sverige ska inte ha något bistånd. Det tycker Moderaterna som på det sättet vill öka pressen på hemländerna att vara mer behjälpliga.

Har man inte uppehållstillstånd ska man återvända till sitt hemland skriver Moderaterna i ett Facebookinlägg.

”Idag stannar många istället kvar och blir en del av ett växande skuggsamhälle. Det är fel. Vi vill att den som fått avslag på sin asylansökan lämnar landet. För att öka pressen på hemländerna vill vi dra in biståndet om de vägrar ta emot sina egna medborgare”, skriver partiet.

 

Sverigedemokraterna har länge drivit frågan om att villkora det svenska biståndet till länder som exempelvis Afghanistan, Syrien, Marocko eller Somalia med att länderna måste vara villiga att ta emot de individer som utvisas dit.

Vänsterpartiet däremot är starkt kritisk till idén med återtagandeavtal. I en motion från 2018 skriver avgående vänsterledaren Jonas Sjöstedt om det avtal som EU tecknade Afghanistan om återtagande: ”Att Sverige genom EU:s avtal har tecknat ett bilateralt återtagandeavtal med Afghanistan är direkt skamligt.”

Det största mottagarlandet av svenskt bistånd är Afghanistan. 2016 meddelade regeringen Löfven att man planerade att ge över åtta miljarder kronor totalt till Afghanistan fram till och med 2024.

2020 års budget för internationellt bistånd är 46 miljarder kronor. Att jämföra med polismyndigheten som får 28,5 miljarder kronor.

Läs även: Syriske S-politikern avslöjad som människosmugglare: ”Jag har fått ut väldigt många människor”

Läs även: USA-experten om SVT:s USA-bevakning: ”Vänsterliberal”

Läs även: Veronica Palm i debatt med David Eberhard: ”Rasbiologisk syn”

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag