Åkesson och Busch Thor i topp – medan Löfvens förtroende rasar

Bild: Nyheter Idag
  • Måndag 16 Dec 2019 2019-12-16
E-post 1379

SVERIGE Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch Thor (KD) är de partiledare som väljarna har mest förtroende för. Det framgår av SVT/Novus nya mätning som även visar att Stefan Löfvens (S) förtroende dalar.

Novus har frågat folk vilket förtroende de har för de olika partiledarna. Resultatet visar att förtroendet för Jimmie Åkesson ökar och når en toppnotering i Novus mätningar medan det minskar för Ebba Busch Thor. Nu delar de två partiledarna förstaplatsen.

Desto sämre går det för Stefan Löfven vars förtroende har fallit med hela sex procentenheter sedan förra mätningen. 23 procent av väljarna säger sig nu ha ganska stort eller mycket stort förtroende för statsministern.

Läs även: Skandaluttalandet från LO:s politiske sekreterare: Mer sympati för Kronogårdsgänget som misshandlade Lamotte än för Lamotte

– Det är inte så märkligt med den situation vi har haft under hösten med alldeles för många för skjutningar och för många sprängningar. Det finns en oro och det finns en ilska. Jag är lika arg på den organiserade kriminaliteten, gängen som tar sig de här rättigheterna. Då är det inte märkligt att det är det parti som sitter i regeringen som den ilskan riktas mot, säger Löfven till SVT.

I botten ligger ledarna för de partier som ingår i Januariöverenskommelsen – S, MP, C och L. Lägst förtroende har MP:s ena språkrör Per Bolund som får blott nio procent av väljarnas stöd.

Läs även: Kristersson viker ner sig – delar inte ut stipendium för upplysningsarbete om Förintelsen

SVT/Novus decembermätning

Mätningen gjordes under perioden 5–11 december. Nedan anges andelen som svarade att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för partiledaren. Förändringen sedan förra mätningen i parentes.

Jimmie Åkesson (SD): 31 procent (+2)
Ebba Busch Thor (KD): 31 procent (-4)
Jonas Sjöstedt (V): 28 procent (+2)
Ulf Kristersson (M): 25 procent (-4)
Stefan Löfven (S): 23 procent (-6)
Annie Lööf (C): 22 procent (-1)
Isabella Lövin (MP): 12 procent (+1)
Nyamko Sabuni (L): 10 procent (+/-0)
Per Bolund (MP): 9 procent (+1)

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag