Kristersson viker ner sig – delar inte ut stipendium för upplysningsarbete om Förintelsen

Ulf Kristersson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 12 Dec 2019 2019-12-12
E-post 246

STOCKHOLM På onsdagskvällen meddelade Ulf Kristersson på sin Facebooksida att han hoppar av som prisutdelare för Micael Bindefelds stiftelses årliga utdelning av stipendium till en person som arbetar med att upplysa om Förintelsen. Kristerssons besked kom några timmar efter att opinionsbildare, kulturpersonligheter och politiker till vänster på Twitter ifrågasatt Kristerssons lämplighet som utdelare.

Ulf Kristersson meddelade på onsdagskvällen på sin Facebook att han hoppar av som utdelare.

”Jag har förstått att det nu har uppstått en diskussion om att jag ska dela ut stipendiet. Stiftelsen ska inte dras in i en rent partipolitisk debatt. Därför har jag talat med Micael Bindefeld och beslutat att avstå från att dela ut priset i januari. Mitt stöd för stiftelsens arbete mot antisemitism i Sverige är fortsatt helhjärtat”, skriver Kristersson.

Det var tidigare på onsdagen som kulturchefen på Sydsvenskan Ida Ölmedal delade en ifrågasättande tweet med en funderande smiley till ett foto på en inbjudan till utdelningen av Micael Bindefelds stiftelses stipendium.

 

Ida Ölmedal har tidigare gjort sig känd för att ha kallat Ivar Arpi ”Sveriges mest ariska ledarskribent” och att Göteborgs-Postens Jenny Sonesson försökte peta honom från den platsen.

Läs mer: Expressen-redaktörens nazistattack mot Ivar Arpi och Jenny Sonesson

 

 

Csaba Bene Perlenberg, ledarkrönikör på Kvällsposten/GT (liberal) svarar Ölmedal och ifrågasätte också Kristerssons deltagande.

Författaren Ivar Arpi, som även är ledarskribent på Svenska Dagbladet, vill veta vad problemet med Kristersson som utdelare är. Perlenberg vill inte ge ett rakt svar.

Perlenberg vill inte förklara närmare vad han menar men hänvisar senare till Expressens kulturskribent Jens Liljestrand.

En användare som kommenterat konstaterar att attackerna mot Kristersson  är ”vänsterns knep och härskartekniker”.

 

En Twitteranvändare skriver efter Kristerssons avhopp att det nu öppnar för mer ”påhopp och brunsmetning”.

”Det gäller att ta fajten. Hur långt ska det gå innan det förstås?”

 

Efter att nyheten om att Kristersson hoppat av kopplar Perlenberg det till att Kristersson fikat med Jimmie Åkesson. Och han ger inte Kristersson några poänger för beslutet. I stället öppnar Perlenberg för att Kristersson kan ha tvingats bort.

”Skulle inte bli överraskad om han blivit ombedd att dra sig ur självmant”, skriver Perlenberg.

 

Nyheter Idag har varit kontakt med källor inom Moderaterna som ger uttryck för stor besvikelse för att Kristersson kliver ner från uppdraget som utdelare.

– När man kunde träffa Åkesson och prata, då visade man att man vägrade acceptera vänsterns bild längre. Då stod man emot. Sen så gör Uffe så här. Det är ett steg framåt och så tre stora steg tillbaka. Han har ingen ryggrad. Han viker ner sig direkt när de (vänstern) trycker på. Nu är det som om det skulle ligga något i anklagelserna. Som om Moderaterna faktiskt är antisemitiska. Det är avskyvärt. Det är ju inte hos oss problemen med antisemitism finns. Det är hos vänstern. Och då viker Uffe ner sig, säger en källa.

– Jag är så otroligt trött på det här. Att hela tiden behöva försvara det här agerandet utåt, säger en annan källa.

– Kristersson måste bort. Det går inte att ha honom kvar. Han står inte upp för något, säger en källa.

Vid utdelningen av 2019 års stipendium närvarade statsminister Stefan Löfven (S). Socialdemokraterna har under en längre tid plågats av olika antisemitiska skandaler.

Bli prenumerant

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag