Åkesson öppnar för att följa Finland in i Nato

Jimmie Åkesson. Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Lördag 9 apr 2022 2022-04-09
E-post 557

Om Finland söker medlemskap i Nato kommer Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uppmana sitt parti att förespråka ett svenskt medlemskap, säger Åkesson till Svenska Dagbladet. 

– Det som har förändrats nu är att Finland väldigt tydligt går mot ett Nato-medlemskap och mycket tyder på att det kan ske i närtid. Det, och att Ukraina som inte är med i Nato står helt ensamt, har gjort att jag har svängt, säger Jimmie Åkesson till SvD.

Skulle Finland ansöka om Nato-medlemskap kommer Åkesson uppmana sitt parti att ändra uppfattning, vilket skulle innebära att ett svenskt Nato-medlemskap får stöd av en riksdagsmajoritet.

– Om Finland skulle gå väldigt snabbt fram, det talas om juni, så ställs frågan verkligen på sin spets. Då måste vi, enligt min uppfattning, som inte prövats i partistyrelsen, också inleda den processen så snabbt som möjligt oaktat allt annat, säger Åkesson.

Läs även: Undersökning: Svensk majoritet vill gå med i Nato – om Finland gör det

Åkessons säger att hans syn på ett svenskt medlemskap i Nato har ”förändrats väldigt mycket under de senaste månaderna.”

– Det här väldigt påtagliga hotet som vi ser i dag är något som har utvecklats under de senaste månaderna. Vi har ju en annan eskalering för åtta år sedan, men även i samband med att Putin tillträder, säger Åkesson, som även påpekar att nackdelarna med Nato finns kvar.

– Olika principer står mot varandra. Principen att unga svenska män och kvinnor inte ska skickas till andra länder för att strida är en jätteviktig princip. Att Turkiet är ett Nato-land är också ett tungt vägande skäl emot. Men i det här läget måste detta ställas mot andra principer.

Läs även: Åkesson: ”Det är klart att jag väljer Biden”

Läs även: Expert: Ryssland kan hota Finland med asylsökande

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag