Åkesson (SD) lovar väcka misstroende mot Bolund (MP)

Bild: Nyheter Idag/ News Oresund/CC BY 2.0
  • Onsdag 24 nov 2021 2021-11-24
E-post

Inför riksdagens omröstning om Magdalena Andersson (S) som statsminister lovade Jimmie Åkesson (SD) att väcka misstroende mot Per Bolund (MP) om han återkommer som klimat- och miljöminister i regeringen.

Åkessons löfte kom efter att han förklarat att SD kommer rösta mot Magdalena Andersson som statsminister.

Läs även: Bolunds och Kristerssons kärnkraftsbråk: ”Moderata drömmar”

– Vi från den sverigedemokratiska gruppen kan omöjligen släppa fram en socialdemokratisk kandidat – en av de främst ansvariga för att vårt land ser ut som det gör i dag. Sverigedemokraterna kommer rösta nej och trycka på den röda knappen.

Men sedan hade Åkesson ett tillägg om klimat- och miljöminister Per Bolud (MP).

– SD:s förtroende för MP:s Per Bolund är förbrukat, vill jag också tillägga. Vi kommer väcka misstroende mot honom om han återkommer som klimat- och miljöminister i regeringen, lovade Åkesson.

Per Bolund tar hotet om misstroende med ro. ”Kan inte låta bli att känna viss stolthet över att inte ha Jimmi Åkessons förtroende. Jag hade gjort ett dåligt jobb som miljöminister om jag haft förtroende från ett miljöförstörande och klimatförnekande parti som @sdriks” skriver Bolund i ett inlägg på Twitter.

Ulf Kristersson säger enligt Aftonbladet att Per Bolunds agerande i regeringen varit ett misslyckande.

– Han har vanskött politiken. Men vi misstror hela den här regeringen, säger Ulf Kristersson

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Laila Naraghi har tidigare sagt att hon kan tänka sig att stödja ett misstroende mot Bolund. Det sade hon till Dagens Nyheter efter att regeringen gick emot Oskarshamns kommun och bröt ut frågan om mellanlagring i Oskarshamn från frågan om slutförvaring i Forsmark.

– Jag har inget förtroende för Per Bolunds sätt att hantera den här frågan, så det känner jag spontant att jag skulle kunna överväga.- Han har inte visat oss och våran kommun någon respekt. Staten har alltid lyssnat på lokalsamhällen i frågor som handlar om kärnavfall. Nu gör regeringen tvärtom och går rakt emot vår vilja, sade Naraghi till DN.

Läs även: Öppet krig mellan S och MP om kärnkraftshanteringen

Läs även: Bolund (MP) pressas om kärnkraftslagring

Läs även: Åkessons vrede mot Bolund: ”Kallar du mig för nazist?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag