Bolund (MP) pressas om kärnkraftslagring

Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 17 maj 2021 2021-05-17
E-post 226

Klockan tickar för svensk kärnkraft. Senast den 31 augusti krävs ett besked från regeringen om utökning av mellanlagret i Oskarshamn, annars riskerar reaktorn Forsmark 2 behöva stänga ned i förtid säger Björn Linde, vd för Vattenfalls verksamhet vid Forsmark och Ringhals, till SVT.

– Den 31 augusti i år måste vi ha ett besked kring ett utökat mellanlager i Oskarshamn för att kunna ta emot bränsle enligt den plan som finns. Kan man inte det riskerar vi att inte kunna starta upp Forsmark 2 efter den årliga avställningen i maj år 2024, säger Linde till SVT.

Läs även: Busch vill tvinga fram beslut om slutförvaring av kärnbränsle: ”Det är bråttom”

I den ansökan som lämnats in till regeringen ingår även ett nytt slutförvar för kärnbränsle, och miljöminister Per Bolund (MP) säger till SVT att man kommer behandla de respektive ansökningarna separat och på så sätt hinna klart innan den sista augusti.

Bolund försäkrar även SVT att han som miljöpartist inte har något problem med att fatta beslut om slutförvaring av kärnbränsle.

– Nej, däremot ser jag som miljöminister att jag har ett stort ansvar att fatta ett grundat beslut som också ger den trygghet som jag tycker att svenska folket förtjänar. Det vill säga att det här avfallet faktiskt kan hållas avskilt från människa och miljö i hundratusen år, säger Bolund till SVT.

Läs även: Ny kärnkraftsteknik sågas av miljöminister Bolund (MP): ”Vindkraften är här och nu”

Läs även: Stödet för kärnkraft ökar – 44 procent vill bygga ut

Byt elbolag!

Vill du stödja svensk kärnkraft och Nyheter Idag? Bli elkund os Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag