Åkesson: Ska bli lättare att utvisa personer från Sverige

Jimmie Åkesson. Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Söndag 11 dec 2022 2022-12-11
E-post

En punkt i Tidöavtalet som diskuterats flitigt i medierna är att bristande vandel ska kunna utgöra grund för utvisning. Det betyder att exempelvis prostitution och missbruk kan resultera i att man tvingas lämna landet. Vissa kritiker har invänt att prostituerade är brottsoffer och därför inte borde riskera utvisning. Men SD-ledaren Jimmie Åkesson står på sig.
– Jag förstår inte poängen med att vi ska ha utländska prostituerade i Sverige, säger han till TT.

Sverigedemokraterna har fått genomslag på i stort sett hela sin invandringspolitik i Tidöavtalet.

Det innebär kraftigt minskad invandring och att asylinvandringen inte på något sätt ska vara högre än vad som krävs utifrån EU-direktiv och internationella avtal.

Åkesson är heller inte rädd för att förslagen gällande migrationen ska urvattnas och inte bli så skarpa som de var tänkta att bli efter utredningar.

– Nej, för vi kommer inte att acceptera det. Regeringen har kunnat tillträda på grund av Tidöavtalet och då ska det också genomföras, annars har regeringen inte längre något mandat. Min bild är att regeringen har samma uppfattning, säger Åkesson till TT.

Avtalet innebär också att det ska bli lättare att utvisa personer. Bland annat vill Tidöpartierna se över om det i framtiden ska gå att utvisa personer till följd av bristande vandel.

– I grunden är problemet att det i dag är väldigt svårt att utvisa människor som inte bör vara här, så länge de inte är lagförda för brott. Här handlar det om att hitta andra möjligheter, att helt enkelt kunna göra sig av med människor som inte ska vara här, säger Åkesson.

Just termen ”bristande vandel” har diskuterats i flitigt i medier och fått kraftig kritik från vissa meningsmotståndare. Enligt Åkesson kan bristande vandel exempelvis vara samröre med kriminella kretsar, prostitution eller missbruk.

Kritiken om att prostituerade bör ses som brottsoffer och inte ska löpa risken för utvisning ger SD-ledaren inte mycket för.

– För mig spelar det inte så stor roll hur de betraktas. Det finns väl ingen anledning för dem att bo i Sverige i alla fall, om de inte har skäl till det, säger Åkesson.

Läs även: Beck-stjärnan sågar portningen av Åkesson: ”Falsk demokrati”

Läs även: Jimmie Åkesson fick flest personkryss i valet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag