Åkesson: Sverige bör utvärdera medlemskapet i EU

Foto: Pressbild
  • Tisdag 2 maj 2023 2023-05-02
E-post 0

Sverige bör utvärdera sitt medlemskap i den Europeiska unionen. Det skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel för Aftonbladet.

I artikeln skriver Åkesson att unionens inflytande över dess medlemsstater är växande och att det pågår en ständig maktförskjutning från Sverige till Bryssel.

”Även om Sverigedemokraterna i grunden har en skeptisk inställning till EU, har vi på senare år valt att inta en mer konstruktiv hållning till medlemskapet. Vi köper – om än motvilligt – att EU i dess nuvarande form, på kort och medellång sikt, är den europeiska samarbetsform som är realistisk”, skriver SD-ledaren.

Han vidhåller dock att den pågående maktförskjutningen riskerar att göra svenska riksdagsval irrelevanta då det istället blir politiker från länder som exempelvis Tyskland och Frankrike som styr över våra lagar och regler.

”Vi behöver utvärdera konsekvenserna av vårt medlemskap i EU och också titta på hur vi kan begränsa den överimplementering av EU-lagstiftning som Sverige hittills ägnat sig åt. Svenska makthavare behöver hitta vägar framåt att bättre bevaka svenska intressen och vi behöver få undantag från EU:s direktiv för att politiken i Sverige i högre grad ska kunna rimma med folkviljan”, skriver Åkesson.

På Twitter reagerar bland andra Centerpartiets Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani på debattartikeln, som anser att hans ståndpunkt grundar sig i främlingsfientlighet.

Andra är kritiska och hänvisar till Storbritanniens beslut att lämna EU. Däribland Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Texten har uppdaterats.

Läs även: Ramaskri efter läckta snusförslaget: ”Då lämnar vi EU”

Läs även: Weimers (SD): ”Förhoppningsvis kan detta aktualisera debatten även i Sverige”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag