Åkesson vill ha statsministerposten om SD blir störst vid blågul valseger

Bild: Nyheter Idag
  • Lördag 29 apr 2023 2023-04-29
E-post 0

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till Dagens Nyheter att partiet vill ha statsministerposten om de blågula partierna vinner nästa val och SD blir det största partiet.

Tidigare har energi- och näringsminister Ebba Busch sagt att SD inte är moget att ingå i regeringen i en intervju med Expressen.

– Frågan är för tidigt väckt. Men än så länge har partiet inte visat sig moget att ta klivet in i regeringen, sade Busch till Expressen.

Expressen: Vad gör dem fortsatt olämpliga som regeringsparti?

– Det är en fråga om kunnande, om hantverk, om att hitta rätt.

Läs även: Busch: SD inte mogna för regering

Busch argument avfärdas av Jimmie Åkesson i en intervju med Dagens Nyheter.

– Förr var det politiska skäl, det handlade om invandringspolitiken. Sedan var det EU och Nato, och nu är vi tydligen inte tillräckligt kunniga i det politiska hantverket, säger Åkesson och fortsätter:

– Jag tänker att det blir svårare och svårare att upprätthålla det argumentet så länge det här samarbetet fortskrider. Efter nästa val är vi antingen ett regeringsparti eller oppositionsparti.

Dagens Nyheter: Om ni är större än Moderaterna, och en högermajoritet vinner valet 2026 vad ser du att ni har för roll då?

– Leder man ett stort parti är det rimligt att det är det regeringsbärande partiet.

DN: Som innehar statsministerposten?

– Det ingår i det.

Läs även: Åkesson om korankravallerna: ”Tiden för saft och bullar är förbi”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag