Busch: SD inte mogna för regering

Bild: Nyheter Idag
  • Fredag 7 apr 2023 2023-04-07
E-post 0

Sverigedemokraterna är inte mogna att ingå i en regering, säger energi- närings- och vice statsminister Ebba Busch i en intervju med Expressen. I intervjun kommenterar Busch även Sara Skyttedals anklagelse mot tidigare partisekreterare Johan Ingerö om sexuellt ofredande. 

– Det finns inget i det hon valt att dela som gjort att jag haft anledning att misstro det hon berättat, säger hon till tidningen.

Sverigedemokraterna vill ingå i en eventuell blågul regering under nästa mandatperiod. Men Ebba Busch, energi- närings- och vice statsminister, säger i en intervju med Expressen att hon inte anser att partiet är moget att sitta i en regering.

Läs även: KD gör L och MP sällskap under spärren i Aftonbladet/Demoskop

– Frågan är för tidigt väckt. Men än så länge har partiet inte visat sig moget att ta klivet in i regeringen, menar Busch, som anser att partiets olämplighet handlar om ”kunnande, om hantverk, om att hitta rätt”.

Expressen: De är inte mogna att sätta sig i regeringen?

– Nej.

Expressen: Varför det?

– Det är för att de inte är det. Vårt samarbete fungerar väl så som det är nu och nu ska vi se till att fullfölja det.

Ebba Busch kommenterar även partiets EU-parlamentariker Sara Skyttedals anklagelse om sexuellt ofredande mot tidigare partisekreterare Johan Ingerö, en anklagelse som fick Ingerö att avgå från sin post.

– Det finns inget i det hon valt att dela som gjort att jag haft anledning att misstro det hon berättat. Jag har utgått från det som Sara Skyttedal delat med mig i förtroende. Och försökt ge henne bästa möjliga stöd utifrån det och sen har jag försökt möta Johan Ingerö, där han är, med den verklighet han sitter med.

När det gäller Ebba Busch kritiserade sågning av Ingerö, som hon har sagt var dålig på sitt jobb, säger hon till Expressen att hon gett ”den sanna och raka ärliga anledningen” till att han avgått.

– Rekryteringen är mitt ansvar. Det är också mitt ansvar att se till vad rörelsen behöver nu när vi är nästan sex månader in i regeringsställning. Jag har möjlighet att se andra behov nu än jag kunde se i höstas, säger hon.

Läs även: Hård kritik mot Busch efter sågningen av Ingerö: ”Sämsta ledarskapet jag någonsin sett”

Läs även: Skyttedal har lovat Busch att inte röka på

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag