Åkessons sågar Andersson: ”Ditt parti är fullkomligt nedlusat med islamister”

Bild: Tommy Winterskiöld Vestlie/CC BY 2.0/ News Oresund/CC BY 2.0
  • Lördag 10 feb 2024 2024-02-10
E-post 0

På fredag eftermiddag uppmanade Socialdemokraterna den kontroversiella riksdagsledamoten Jamal El-Haj att lämna sitt riksdagsuppdrag. Detta sedan Expressens krönikör Sofie Löwenmark avslöjat att El-Haj försökt att påverka Migrationsverket att ge en konservativ imam asyl i Sverige.

– Hans agerande har skadat Socialdemokraterna då han vid flera tillfällen satt sina egna intressen före partiet. Vi har uppmanat honom att lämna sitt uppdrag, säger partiets ordförande i Skåne Niklas Karlsson på en pressträff enligt Expressen.

El-Haj har varit i blåsväder sedan han mot partiets inrådan deltog på en Hamas-kopplad Palestinakonferens i Malmö i maj förra året, men han har flera gånger försvarats av sin partiledare Magdalena Andersson.

– Jamal El-Haj har tagit avstånd från Hamas och den attack de gjorde. Han har tagit avstånd från de människor som firade attacken. Vad mer kan man begära? sade Andersson till Expressen i november förra året.

Men sedan Socialdemokraterna i Skåne uppmanat El-Haj att lämna sin riksdagsplats har även Andersson ändrat uppfattning om den kontroversiella riksdagsledamoten.

– Förtroende ges och tas från partidistriktet. Men min ledarskapsfilosofi är enkel. Alla kan fatta dåliga beslut, men inte vid upprepade tillfällen, säger Andersson till TT på lördag morgon.

Anderssons agerande får kritik av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i ett inlägg på plattformen X på fredag kväll.

”Magdalena Andersson, såhär kan man inte bete sig som partiledare. Ljuga sig blå i flera månader för att rädda kvar en islamist, och sedan själv be honom lämna” skriver Åkesson och fortsätter: ”Du vet lika bra som alla andra att ditt parti är fullkomligt nedlusat med islamister. Ska du lägga sådan här energi på varenda en så kommer du ha att göra fram till långt efter pensionen.”

– Det är en väldigt märklig historia där det yttersta ansvaret vilar på Magdalena Andersson som tagit den här personen i försvar i flera månader och nu kappvänder fullständigt, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Åkesson menar att El-Haj, som fick 3 360 personröster i valet 2018, är en ”röstmagnet” för Socialdemokraterna bland Malmös muslimska befolkning.

– Plockar man bort honom vet man inte vad det får för konsekvenser, säger Åkesson till Expressen.

Magdalena Andersson avfärdar Jimmie Åkesson som ”desperat”.

– Han vill att vi ska tala om helt andra saker än den ekonomiska kris som han och regeringspartierna nu skapar, säger hon till Expressen.

Läs även: S uppmanar El-Haj att lämna riksdagen

Läs även: Yüksels nya invit till El-Haj: ”Redo att ta emot dig med öppna armar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag