Åklagaren om antisemiten som åtalas för blåljussabotage: ”En väldigt provocerad och förtvivlad man”

Bild: Faksimil Facebook live
  • Onsdag 8 jun 2022 2022-06-08
E-post 162

En 62-åring med syrisk bakgrund och tolkbehov åtalas för blåljussabotage under Rasmus Paludans valmöte vid en moské i Uppsala den 1 maj. Men trots att mannen ska ha gått till angrepp mot polis och uttalat sig antisemitiskt i förhör uttrycker åklagaren förståelse för hans agerande och kallar honom ”en väldigt provocerad och förtvivlad man”.

Den 1 maj hade den danske politikern Ramsus Paludan ett valmöte vid Uppsala moské där han bland annat försökte sätta eld på en koran. Han angreps då av en grupp personer och tvingades fly till sin bil som också attackerades innan Paludan kunde åka därifrån.

Läs även: Utlänning döms för koranupplopp – får ett halvårs fängelse

Enligt Samnytt deltog den 62-årige mannen i angreppet mot Paludan, men han åtalas bara för att han senare ska ha försökt hindra polisens arbete genom att ha försökt hindra de poliser som försökte ingripa genom att slå på deras polisbuss..

I förhör med polisen uttalar sig mannen antisemitiskt om en av de ingripande poliserna.

– Patrullens ledare, han var fascist. Han var inte en schysst person. Kanske en jude, det vet man inte, säger mannen som har tolkbehov trots att han invandrade till Sverige år 1986 och fick svenskt medborgarskap år 2005.

Men åklagare Michael Ehrencrona visar trots det förståelse för mannen, som han menar blev provocerad och därför inte kan ”kontrollera sina egna handlingar”.

– Det här en person som vid tillfället besöker moskén. Jag ser en väldigt provocerad och förtvivlad man som inte klarar av att kontrollera sina egna handlingar, säger Ehrencrona till SVT.

– Man kan ha förståelse för en individs agerande – även om man anser att agerandet är brottsligt, fortsätter han.

Åklagarens uttalande får hård kritik på Twitter.

Läs även: Stenevi: ”Fattigdom” bakom de våldsamma korankravallerna

Läs även: Korankravallskollaps för S i ny mätning – SD ökar kraftigt

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag