Alex Schulman ”lite sårad” av utländska flaggor på studenten

Bild: Faksimil Twitter/Basingo/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 5 jun 2023 2023-06-05
E-post 0

Ett reportage av Joakim Lamotte om studenter som har utländska flaggor istället för den svenska har fått stor uppmärksamhet i etablerade medier, där flera krönikörer och ledarskribenter totalsågar Lamotte. Men på måndagen erkände Dagens Nyheters krönikör Alex Schulman att han trots allt blir ”lite sårad” av att se andra flaggor än den svenska när studenten firas.

Debatten om studenter med utländsk bakgrund som bär andra flaggor än den svenska inleddes redan 2017 av före detta riksdagsledamoten Nalin Pekgul (S) i en debattartikel i Expressen. I artikeln skrev Pekgul att hon tyckte det var ”oroande” att ”studenter springer ut insvepta i stora flaggor från föräldrarnas hemländer.”

”Jag anser att var och en av oss, oavsett vilken kulturell identitet vi har, har ett ansvar för sammanhållningen och utvecklingen i det samhälle vi nu lever i. Det som är gemensamt ska firas gemensamt, och alla bör engagera sig i gemensamma angelägenheter” avslutade Pekgul sin artikel.

Tre år senare tog debatten fart på allvar när ännu en före detta S-riksdagsledamot röt till mot utländska flaggor när studenten firas. Den gången kom klagomålet från Jan Emanuel i en Youtube-film tillsammans med Henrik Jönsson och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

– Men hörru, vem tror du har pröjsat din utbildning? Den där flaggan har ingenting, du ska tacka Sverige, du ska tacka systemet. Och bara då när du känner att du kan vara tacksam mot samhället, så kommer du också känna dig som en del av det, sade Jan Emanuel med ett resonemang som liknade Pekguls.

Läs även: Vänster rasar mot Jan-Emanuel: ”Letar sig svettiga efter någonting att hata på”

Den här studentsäsongen har frågan åter aktualiserats av journalisten Joakim Lamotte, som publicerade ett mycket uppmärksammat reportage för sina Facebook-prenumeranter i slutet av maj. I en kortare version som Lamotte publicerade på Twitter frågar han flera studenter varför de inte har den svenska flaggan istället.

– Biji Kurdistan, fuck Sweden, säger en av studenterna, som undrar varför hon skulle ha den svenska flaggan för.

En annan av studenterna frågar om Lamotte efterfrågar den svenska flaggan på grund av att han är rasist.

Lamottes reportage fick stor uppmärksamhet i etablerade medier. I en artikel i Expressen hävdar storasystern till den student som sade ”fuck sweden” att Lamotte inte hade presenterat sig själv som journalist, att hennes lillasyster hade varit berusad när reportaget gjordes och att hon fått hatiska kommentarer på sociala medier efter att klippet publicerats.

– Hans mål är att bli viral, och det lyckades han med. Det är bara synd att det var på min systers bekostnad, säger Evin Ali till Expressen.

Flera krönikörer har totalsågat Lamotte för reportaget. ”Det är inte normalt att kräva att tonåringar ska flagga blågult på sin studentdag. Joakim Lamotte gör sig löjlig med sitt auktoritära tonfall” skriver Göteborgs-Postens kulturchef Johan Hilton.

I Dagens Nyheter skriver Lisa Magnussson att det är ”ynkligt att vuxna män trakasserar tonåringar med ’fel’ flagga”. Hallands Nyheters ledarskribent Maria Haldesten menar att ”Lamotte ska bort, inte flaggan”, och hävdar att Lamotte kan ha gjort sig skyldig till brott.

”Flaggor borde förbjudas skriver ett Lamotte-fan. Det är dumt så det förslår. Brottsligt kan det däremot vara att att som obehörig tränga sig in på en skola – det kan klassas som olaga intrång” skriver Haldesten.

På måndagen gav Dagens Nyheters krönikör Alex Schulman sitt perspektiv på debatten, och kom fram till att han trots allt ”blir lite sårad när de inte viftar med svenska flaggan”, vilket han skäms för.

Schulman tar även han tillfället i akt att såga Lamotte, som han kallar för ”korkad och konfrontativ, inte nyfiken på riktigt, inte det minsta intresserad av svar”. Men trots att Schulman anser att studenter ska få vifta med vilken flagga de vill, skriver han också att han känner sig ”lite exkluderad”.

”Det är inte fel att också omfamna gemenskapen. Det är värdefullt för Sverige att du är här – och kanske är det värdefullt för dig att vara en del av Sverige?” avslutar Schulman krönikan med ett resonemang som liknar Nalin Pekguls och Jan Emanuels.

Läs även: DEBATT: Lämna de utländska flaggorna hemma när du tar studenten i Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag