Älgar skjuts på grund av selfies: ”08:or som tror att djurvärlden ser ut som i Walt Disneys filmer”

Foto: Jean Beaufort (CC0)
  • Onsdag 29 sep 2021 2021-09-29
E-post

Polisen i Stockholmsområdet har på kort tid tvingats avliva ett antal älgar som vandrat i villaområden. Anledningen: Stockholmare som tar selfies med djuren.
– Det är anledningen till att vi måste döda älgarna – 08:or som tror att djurvärlden ser ut som i Walt Disneys filmer, säger polisen Kenneth Kronberg till Mitt i Stockholm.

Stockholmspolisen har den senaste tiden tvingats avliva en rad älgar som vandrat in i stadens villaområden. Men enligt polisen Kenneth Kronberg, som ansvarar för Nationella viltolycksrådet, är det inte älgarnas fel att de måste dö.

Boven är i själva verket stockholmare som vill ta bilder och därmed stressar upp djuren.

– En älg som kommit vilse brukar kunna hitta tillbaka igen om den är lugn. Men när folk springer fram och ska ta bilder blir den stressad och aggressiv. Det är bottenlöst världsfrånvänt och synnerligen upprörande att folk inte förstår bättre, säger Kronberg till Mitt i Stockholm.

Enligt Kronberg hade älgarna inte behövt skjutas om det inte vore för stockholmarnas beteende:

– Viltvårdare har varit eniga, det är inget fel på älgarna. Däremot är de väldigt stressade eftersom det är så otroligt många som försöker ta bilder. Det är anledningen till att vi måste döda älgarna – 08:or som tror att djurvärlden ser ut som i Walt Disneys filmer, säger han.

LÄS ÄVEN: De förnedrar hemlösa med ”selfies”

Kronberg uppmanar till att hålla sig borta från älgarna, både för älgens skull och sin egen.

– En älg är inte ett litet rådjur utan flera hundra kilo muskler. Jag har sett bilder där folk som står med sina barn eller sina hundar och försöker klappa älgen. De fattar inte att en älg kan krossa en liten hund hur lätt som helst, säger han.

LÄS ÄVEN: Jämthunden Herman fick skallen krossad av älgko

LÄS ÄVEN: ”Stockholmare är som spermier” – Bert Karlsson om klyftan mellan stad och landsbygd

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag