Alice Teodorescus uppmaning till Alliansen: ”Fäll regeringen”

Obs! Bilden är ett montage. Foto: Stampen Mynewsdesk pressbild/Arbeiderpartiet
Obs! Bilden är ett montage. Foto: Stampen Mynewsdesk pressbild/Arbeiderpartiet
  • Fredag 21 jul 2017 2017-07-21
E-post 7594

SVERIGE ”Sätt igång och fäll regeringen, Alliansen!” Så skriver Göteborgs-postens politiska redaktör Alice Teodorescu på Twitter med anledning av skandalen kring Transportstyrelsen.

Det kan röra sig om den största politiska skandalen i Sverige på länge, kanske till och med i modern tid. Säkerhetspolisen misstänker att ”främmande makt” kommit över ”skyddsvärda hemliga uppgifter” och att detta varit ”till men för Sveriges säkerhet” på grund av grov oaktsamhet på en svensk myndighet.

Enligt vittnesförhör i Säkerhets­polisens förundersökning var det regeringen som satte press på Transportstyrelsen att snabba på outsourcingen av IT-verksamheten till IBM. Det gjorde att myndigheten kände sig tvingad att bland annat strunta i att se till att den nya personalen var säkerhetsklassad.

”Regeringen ville inte ha reformstopp och omvärlden ville inte ha en massa krångel”, står att läsa i ett förhör med Rolf Annerberg, numera före detta ordförande för Transportstyrelsen.

Han får medhåll från Staffan Widlert som var generaldirektör för Transportstyrelsen innan Maria Ågren.

”Regeringen kunde till exempel inte införa någon ny lagstiftning samtidigt som man höll på med migreringen och upphandlingen. Det var inte det lättaste att förklara för regeringen att de på grund av tekniska orsaker inte kunde införa någon ny lagstiftning”, står att läsa i förhöret med honom, samt; ”regeringen hade aldrig kunnat gå med på att verksamheten hade stannat upp.”

På grund av att regeringen och kanske inte minst näringsdepartementet tycks ha varit så pass inblandad i skandalen höjs nu krav på avgångar. Göteborgs-postens ledarskribent Aleksandra Boscanin anser att infrastrukturminister Anna Johansson, som arbetar på näringsdepartementet, borde avgå.

Tidningens politiska redaktör Alice Teodorescu går ett steg längre och vill fälla hela regeringen.

”Sätt igång och fäll regeringen, Alliansen!” kräver hon på Twitter.

Läs mer: Här är Säpos 250 sidor långa hemliga utredning mot Transportstyrelsen

Se även:
Säpo-dokumentet avslöjar: Regeringen satte press på Transportstyrelsen att fortsätta trots vetskap om allvarliga säkerhetsbrister
Nyheter Idag avslöjar: Serbisk militär fick full tillgång till Transportstyrelsens IT-nätverk
Kände inte till att det var olagligt att strunta i lagen

Borde regeringen avgå efter skandalen runt Transportstyrelsen?
5831 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag