Allard efter valsuccén: ”Bara att öka takten”

Bild: Örebropartiet/Youtube
  • Måndag 12 sep 2022 2022-09-12
E-post 2241

Örebropartiet gjorde stor succé i både kommunalvalet där partiet mer än fördubblades till 8 procent, och i regionalvalet där partiet kommer in i fullmäktige med 4,6 procent. Men Örebropartiets ledare Markus Allard är ändå inte nöjd dagen efter valnatten.

– Jag är trött och sliten och går mest runt och är sur över allt som vi skulle ha gjort men inte gjorde, säger han till Nyheter Idag.

Du menar att det gick bra men att det kunde gått bättre?

– Ja, lite så. Och även om det inte hade kunnat gå bättre så är jag fortfarande sur över det vi inte gjorde. Oavsett vilket val man har gjort, oavsett hur bra det har gått ska politiker alltid sitta och säga ”åh vi är fan bäst, vi är värsta segrarna”, så kanske de har gått fram en halv promille eller bak en procentenhet. Jag har svårt för det där.

– Men jag kommer landa i det här resultatet snart. Det är ju vad det är, men jag ser ju på det här från ett annat perspektiv än vad andra kanske gör utifrån. Jag ser ju på det här utifrån perspektivet att jag leder en organisation, och det är det jag sitter och bränner hjärnan på att grubbla över nu. ”Vi skulle gjort det här, vi gjorde det här istället. Hur har det här vi gjorde påverkat det här?”

– Sedan har ju jag som person svårt att vara nöjd, för jag tänker att om man är nöjd så dör man, man stannar i utvecklingen och dör.

Läs även: Örebropartiets valsedlar plockas bort från valstationer

Är det för att du är från gnällbältet, eller är du ännu mera gnällig som person än den typiska örenbroaren?

– Jag är 110 procent kondenserad närking. Nej, jag vet inte vad det beror på, men jag har svårt att slappna av kring sånt här. Jag vet inte vad det är för autistisk diagnos jag har men när folk kommer fram och bara ”fan vad bra det gick!” så blir jag arg och provocerad.

En intressant sak är ju på vilkas bekostnad ni tycks öka. Det verkar ju inte vara främst från de mer radikala partierna SD och V som man kanske hade kunnat tro, utan de partierna som minskar är mittenpartierna, medan både V och SD går fram marginellt. 

– Jag vet inte om det är så som du säger. Det kan ju också vara förflyttningar mellan de här partierna. Det jag vet är vilket klasskikt som är vår demografi, nämligen de produktiva klasserna. Politik handlar ju om materiella intressen, det handlar ju inte om den här töntiga idékampen och den här modellen som de etablerade partierna jobbar med, vänster mot höger och allt det där.

– Det är ju också lite det som är vårt uppdrag, att jobba med politik utifrån konkreta sakfrågor. Det finns trots allt en och annan vettig människa som kanske röstar på Miljöpartiet kommunalt. Många människor har ju inte tid att sätta sig in i politik, de kanske tycker att miljöförstöring är dåligt och röstar därför på Miljöpartiet. Vi kan ta väljare därifrån också, men kanske inte lika mycket som vi tar från SD, S och M.

Vad kommer ni försöka använda det här ökande inflytandet till de kommande fyra åren?

– Det är att utöva tusen nålar och terror oavsett vilka som styr. Alltså utöka vårt inflytande, och det gör man inte genom fjäska utan genom att vara hård och obehaglig.

– Det är som när man klättrar i berg, nu har vi satt i den där säkringen. Nu är vi inne i regionen, det är jättebra för nu får vi automatiskt utlagda valsedlar nästa gång, så då kan kumlingarna försöka fuska bäst fan de vill. Det kommer bli mycket enklare förutsättningar, vi har nu möjlighet att försöka etablera oss på flera ställen i hela länet.

– Länskampanjen är det som har gått riktigt bra. Innan februari hade vi inte delat ut ett enda flygblad utanför Örebro kommun i princip. Nu har vi så jävla starka resultat i länets olika kommuner, så den aspekten ska vi vara väldigt nöjda med.

– Nu handlar det bara om att maximera det här, att titta på vad vi har för potentiell demografi som vi kan slå i. Örebro län är ju produktiv demografi primärt. Det är knegare, det är företagare, det är gammalt sosseland, det är de här kommunerna där sossarna hade 70 – 80 procent, där bruket var centralt.

– Örebro däremot är en stad där det är mycket transferiat, det är en gammal residensstad. Där har vi ju objektivt sett svårare terräng, även om vi rent teoretiskt skulle kunna ha möjlighet på en 20-30 procent om man får fantisera.

– Så nu handlar det bara om att använda de här resurserna som vi borde få, med utökat partistöd och utökade möjligheter, till att öka takten. Skala upp, öka takten, se till att det är rätt person på rätt plats, så att vi kan göra ett mycket bättre val nästa gång. Men framförallt att under mandatperioden försöka påverka så mycket som möjligt.

– De här idioterna kommer ju fortsätta försöka driva igenom BRT i resten av staden, de här bussarna. Det kommer bli ännu värre, ett ställe där det redan är mycket trafikstockningar, där ska de ta bort filer och sänka hastigheten till 40 från 60.

– Sedan ska de inleda kommunens historiskt mest kostsamma projekt någonsin, ”Vättrenvatten”. Det går ut på att de ska bygga en gigantisk bergtunnel från norra Vättern hela vägen upp till Örebro kommun för att ”vi behöver säkra vattenförsörjningen”. Men det finns inga analyser som bygger på att svartåsystemet som vi hämtar vatten från nu är hotat.

– De säger själva att det kommer kosta fyra miljarder. Det kan jag säga direkt att det kommer kosta minst 8 till 10. Idag har vi en kommunskuld på 18 miljarder, sedan har vi räntorna som går upp, vi har den här demografin där Nyans når 20 procent i Vivalla. Så som sagt, det är bara att öka takten nu.

Markus Allard har tidigare arbetat på Nyheter Idag.

Preliminärt resultat Örebro kommunval

Preliminärt resultat från Valmyndigheten. Förra valets resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 30,6 (32)

Moderaterna 17 (17,6)

Sverigedemokraterna 10,7 (9,9)

Vänsterpartiet 8,4 (8,1)

Örebropartiet 8,0 (3)

Centerpartiet 7,5 (8,4)

Liberalerna 6,8 (7,2)

Kristdemokraterna 5,9 (7,7)

Miljöpartiet 3,7 (5,1)

Övriga partier 1,5 (0,5)

Preliminärt resultat Örebro regionalval

Preliminärt resultat från valmyndigheten. Förra valets resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 32,1 (34,5)

Moderaterna 18,5 (18,2)

Sverigedemokraterna 14,6 (12,5)

Vänsterpartiet 7,8 (8,3)

Kristdemokraterna 6,6 (7,6)

Centerpartiet 6,4 (7,6)

Liberalerna 4,8 (5,5)

Örebropartiet 4,6 (-)

Miljöpartiet 2,9 (3,6)

Övriga partier 1,8 (2,1)

Läs även: De underkända underskrifterna

Läs även: Kampen om folkomröstningen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag