Allard krävde svar om islamistskolor – möttes med tystnad: ”En skam att det ser ut såhär”

Bild: Faksimil Youtube
  • Fredag 18 jun 2021 2021-06-18
E-post

ÖREBRO Efter att Skolinspektionen stängd ned två islamistskolor i Örebro på grund av kopplingar till terrorism krävde Örebropartiets Markus Allard svar från övriga politiker om vad man ska göra med islamisternas förskolor i kommunen – och möttes med tystnad.
– De här politikerna som nu står och spelar dumma, de har låtit islamisterna etablera sina förskolor, säger Allard till Nyheter Idag.

I förra veckan meddelade Skolinspektionen att man stänger två islamistiska friskolor i Örebro som drivs av Al Azharsitiftelsen.

Bakom beslutet låg bland annat ett yttrande från Säkerhetspolisen om att en person som suttit i Al Azharstiftelsens styrelse tidigare har rest till Syrien för att ansluta sig till en terrororganisation, och fortfarande betraktas av Säpo som en anhängare av våldsbejakande islamism.

Men trots Skolinspektionens beslut låter Örebro kommun den förskola som stiftelsen driver i kommunen vara kvar, medan kommunen inleder en utredning. Det är inte heller den första utredningen mot Al Azharstiftelsens förskola. Enligt Nerikes Allehanda har förskolan utretts av kommunen sedan 2019.

Marlene Jörhag (KD), kommunalråd i Örebro med ansvar för förskolor och skolor, säger till Nerikes Allehanda att den nya utredningen ska ske ”skyndsamt”.

– Efter uppgifterna från Säpo har vi öppnat en utredning till om förskolan, för att se om det är rimligt att den kan fortsätta sin verksamhet. Och den ska ske skyndsamt – även om jag inte kan säga om det handlar om veckor eller månader, säger Jörhag till Nerikes Allehanda.

Läs även: Allards ungdomsförbund kritiserade stöd till islamister – nekas bidrag från MUCF

Örebropartiets kommunalråd Markus Allard är inte nöjd med politikernas hantering av islamistiska förskolor i kommunen. På ett digitalt möte för Örebro Kommunfullmäktige på tisdagen ställde Allard övriga politiker mot väggen – och möttes av tystnad tills Allard fick ordet på nytt.

– Jag ställde frågor. Jag vill ha svar på mina frågor. Hur ska vi göra med förskolorna, ska vi ha kvar dem? Lokala journalister kommer inte ställa er mot väggen, så någon måste ju göra det, sade Allard och fortsatte:

– Det är en skam att det ser ut så här, att vi i en svensk kommun håller på och sponsrar den här typen av organisationer. Det är riktigt, riktigt illa. Kommer ni svara på mina frågor eller ska ni bara bemöta det här med tystnad?

På det svarade övriga politiker med ännu mer tystnad.

Se ett urklipp från mötet med kommunfullmäktige i Örebro nedan.

Läs även: Allard (ÖP) läxar upp politikerna om islamism: ”Dumnaiva”

Allard säger till Nyheter Idag att Örebropartiet har flera förslag för hur man ska agera mot islamistiska förskolor.

– Vi har ju föreslagit två olika varianter. Den ena, den senaste, är att vi bara ska strypa utbetalningar rakt av och sedan hamna i en domstolsprocess. Kombinerat med att skapa massa liv i opinionen, till exempel ordna en kommunal omröstning för att hjälpa statliga myndigheter att ta ställning till vilket beslut de ska fatta.

– Det andra som vi har lagt förslag om är att vi ska chockdebitera koncernerna, och det kan man göra via kryphål i förskolelagstiftningen, i processen med att neka eller godkänna förskolor.

– I den processen kan kommunen bestämma hur handläggningsprocessen ska se ut, och också hur debiteringen ska se ut i relation till det, vilket i sluttampen blir att om kommunen vill ha en speciell handläggningsprocess för skolor som anställt individer som har krigat för eller finansierat terrororganisationer så har kommunen rätt att ha det.

– Då skulle vi kunna chockdebitera koncernerna på så stora belopp, för att vi skulle kunna dra ut på handläggningsprocessen, att vi skulle kunna förmå dem att stänga, utan att vi fattar ett formellt beslut om att de ska stänga. Men vi hjälper dem så att säga.

– Det är ju regelrätt sabotage och en riktig haverist-linje, men det har vi varit helt öppna med att det är så vi ska göra. Då har ju de andra politikerna raljerat och hånat över det här. Även Nerikes Allehanda har ju varit ute och vevat om att det är att ”trolla med skattemedel” att inte finansiera de här islamisterna.

– Det ska också sägas att kommunen kan säga direkt nej till förskoleetableringar, men det har man inte gjort i det här fallet i Örebro. Det kan man göra utan statlig inblandning. Så de här politikerna som nu står och spelar dumma, de har låtit islamisterna etablera sina förskolor.

Läs även: Allard: Sänk lönen för politiker och höga tjänstemän – höj lönen för vård- och omsorgsanställda

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag