Allt fler oskyldiga dödas i gängkrig

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 5 Nov 2020 2020-11-05
E-post 178

Allt fler utomstående dödas och skadas i gängkonflikter, visar en genomgång som SVT:s ”Veckans Brott” har gjort. Genomgången visar att 12 utomstående har dödats och 19 skadats i gängkonflikter under de senaste sex åren. Mellan 2002 och 2015 dödades fyra utomstående i gängkonflikter.

Enligt kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, som arbetat med gängkriminaliteten sedan 1995, har skjutningarna i gängmiljön blivit mer kaotiska och sämre planerade.

– Det var lite mer välplanerat på 90-talet, det är kaosartat nu. Man skjuter för att inte bli skjuten själv och man skjuter då på fel plats där utomstående finns, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare till SVT.

Läs även: Polisrapport: Invandrargäng krigar om narkotikahandeln i Göteborg

Gårdare menar att man inte gör tillräckligt mycket för att bekämpa gängkriminaliteten.

– Vi har inte insett att även Sverige kan drabbas, vi har inte fått den insikten. Det finns en psykologi i det här. Det är obehagligt och jobbigt att prata om och ta tag i. Det är mycket snack och lite hockey, säger Gårdare till SVT.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg genomför Sverige ”det största programmet mot gängkriminalitet någonsin”, men Damberg ger också Gårdare rätt i att det inte är tillräckligt.

– Jag kommer inte säga att Sverige gjort tillräckligt när vi har de här problemen, säger Damberg till SVT.

Läs även: Tolvårig flicka dödsskjuten i Botkyrka – Morgan Johansson (S) retweetar om ”rekordfå skottlossningar” i Malmö

Läs även: Löfven kommenterar inte mordet på tolvåriga flickan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag