Allt fler svenskar söker ersättning efter bombdåd

Foto: Polisen
  • Tisdag 20 okt 2020 2020-10-20
E-post

Allt fler svenskar söker nu ersättning från försäkringsbolagen efter att deras bostäder utsatts för bombdåd, rapporterar Sveriges Radio

– Tidigare hade vi egentligen inte varit med om den här typen av avsiktliga sprängningar vid flerfamiljshus där fler drabbades. Första gången var egentligen explosionen i Linköping sommaren 2019. Efter det har det blivit mer och mer frekvent, säger Tobias Håkansson, verksamhetsspecialist på Folksam, till Sveriges Radio.

Läs även: Kraftig bomb vid flerfamiljshus i Göteborg

En av de drabbade är Lo Bäckström, vars lägenhet skadades av en bombattack på Östermalm i Stockholm i januari.

– Jag tänkte bara så här bomb – barnen! Så sprang jag in till dem och sliter upp deras dörrar, så ropar jag bort från fönstren, spring in i vardagsrummet, berättar hon för Sveriges Radio.

Samtliga sovrumsfönster exploderade av tryckvågen, och Lo har bland annat fått ersättning för reparationerna av fönster, glassanering och saker som behövde ersättas då det kunde finnas glassplitter kvar.

Samtidigt innebär försäkringsbolagets åldersavdrag att det hela ändå blev en stor kostnad för Lo Bäckström och hennes familj.

– De har gett oss den ersättning som man ska göra enligt de regler som finns, men det är ju ganska häftiga avskrivningar. Så det kostade ju några tiotusentals kronor att ersätta det som var tvunget att kasseras, säger Lo Bäckström.

Läs även: Bombdåd i Norrköping: ”Den här utvecklingen måste stoppas”

Läs även: Bombattentat vid lägenhetshus i Helsingborg: ”Hela porten utblåst”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag