Amanda Lind (MP): Bikinikrav måste bort

T.h. Amanda Lind (MP). Foto: Marcus Cyron (CC BY-SA 3.0) / Vogler (CC BY-SA 4.0)
  • Lördag 2 okt 2021 2021-10-02
E-post 1371

Krav om bikini för damer inom beachhandbollen måste bort. Det kräver de nordiska kultur- och idrottsministrarna, däribland Sveriges Amanda Lind (MP), i en skrivelse till Internationella handbollsförbundet, rapporterar TT.

I somras bötfälldes det norska damlaget inom beachhandboll för att de velat spela i tights istället för bikini. De tvingades då betala 15 000 kronor för opassande klädsel.

Sveriges kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) ställer nu skarpa krav på det Internationella handbollsförbundet tillsammans med motsvarande ministrar i Danmark, Finland, Norge och Island.

”De nordiska idrottsministrarna uppmanar Internationella handbollsförbundet att se över reglerna för hur spelarna ska klä sig, så att de går i linje med jämställdheten, för att undvika att sådana regler skadar sporten”, skriver ministrarna.

Ministrarna hänvisar till sommarens kontrovers och menar att bikinikravet är sexistiskt.

”Den händelsen exemplifierar dubbelmoralen som många idrottare ställs inför när det kommer till hur män respektive kvinnor ska klä sig i olika idrotter”, skriver de.

Herrlagen spelar inom beachhandboll i shorts och linne.

LÄS ÄVEN: Unga friidrottare ska få välja vilket kön de tävlar som

LÄS ÄVEN: Försökte stjäla mobilen från atletisk polis i bikini – ”Sorry sorry” sa han när han greps

LÄS ÄVEN: Simförbundets ordförande får gå efter slöjkritik – idrottsministern (MP): ”Inte orimligt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag