Amineh Kakabaveh (V) bekämpar hedersförtryck – Nu petas hon från riksdagslistan

Foto: Flickr/Anders Henrikson
  • Onsdag 29 nov 2017 2017-11-29
E-post 2301

STOCKHOLM Valberedningen i Vänsterpartiet petar Amineh Kakabaveh från sitt förslag på riksdagslista. Hennes berömda arbete mot hedersförtryck och islamism i förorten stämmer inte överens med valberedningens kriterier.
– Att valberedningen efter sina samtal med partiledningen inte vill ha kvar mig på valbar plats är tyvärr ett kvitto på hur lite man värdesätter kampen mot hedersförtryck och alla kvinnors rättigheter, säger Amineh Kakabaveh

Amineh Kakabaveh är en av få vänsterpartister som är mycket populär bland personer utanför det egna partiet. Hon är känd för att ha bedrivit hårt arbete mot hedersförtryck och islamism i förorten.

Trots Kakabavehs feministiska engagemang för utsatta kvinnor i Sveriges förorter petas hon nu helt från valberedningens förslag på riksdagslista.  Det rapporterar Aftonbladet. 

Inför valet 2014 stod Kakabaveh som trea på riksdagslistan och var således garanterad en plats i Riksdagen för Vänsterpartiets räkning.

Sedan dess har konflikten mellan Amineh och partiledningen eskalerat. Konflikten om Aminehs riksdagsplats kan ses i ljuset av en bredare strid inom Vänsterpartiet som handlar om vilka grupper man ska ta strid för och vilka grupper man ska företräda.

På ena sidan befinner sig personer som tycker att det är feministers och socialisters roll att bekämpa hedersförtryck på andra sidan befinner sig vänsterpartister som anser det vara rasistiskt att överhuvudtaget ens nämna hedersförtryck.

LÄS ÄVEN: V-politiker i Örebro: ”Går inte att uttala sig om hedersvåld utan att uttala sig islamofobiskt”

När Kakabaveh av misstag råkade dela en film från Nordisk Ungdom, som hon senare tog bort och bad om ursäkt för, intensifierades det interna partiarbetet mot henne.

Partisekreteraren Aron Etzler har misslyckats att lösa konflikten mellan partiledningen och Amineh Kakabaveh. Eftersom han hade svårigheter att prata med Amineh var han tvungen att spendera partipengar på att hyra in en konsult, som senare gav upp.

LÄS ÄVEN: Samtalskonsult skulle lösa konflikt om hedersvåld inom Vänsterpartiet – Har sagt upp sig

Vänsterpartiets valberedning vägrar berätta varför de valt att peta Amineh från deras förslag till riksdagslista, annat än att den prisade gräsrotsfeministen och socialisten Kakabaveh inte uppfyller valberedningens kriterier.

– Att valberedningen efter sina samtal med partiledningen inte vill ha kvar mig på valbar plats är tyvärr ett kvitto på hur lite man värdesätter kampen mot hedersförtryck och alla kvinnors rättigheter. Att de inte ens vill ha mig kvar på listan visar att de vet om att väljarna skulle värdera mitt arbete på ett annat sätt och markera detta genom personkryss, säger Amineh Kakabaveh till Aftonbladet. 

Amineh Kakabaveh har en chans att fortfarande finnas med på riksdagslistan förutsatt att medlemmarna på helgens möte går emot valberedningens förslag.

LÄS ÄVEN: Från klass till klan – Politikernas nya hopp?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag