Amnesty hånar Kristerssons felsägning

Bild: Nyheter Idag/Vysotsky/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 23 nov 2023 2023-11-23
E-post 0

På tisdagen höll statsminister Ulf Kristersson på att göra en Magdalena Andersson när han sade att ”Israel har rätt till folkm- självförsvar” under ett uppmärksammat möte på Pustervik i Göteborg. Nu hånar Amnesty Sverige statsministern för felsägningen i ett inlägg på Instagram.

På tisdag kväll höll statsminister Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) en afterwork med öppen utfrågning på Pustervik i Göteborg.

När Kristersson sade att ”Sverige och EU står enat i att fördöma Hamas” hördes emellertid burop igenom applåderna, och efter att Kristersson sade att ”Israel har rätt till folkm- självförsvar” började en grupp åhörare skratta och skandera ”leve Palestina” och ”krossa sionismen”.

Nu har Amnesty Sverige tagit fasta på statsministerns felsägning. I ett inlägg på Instagram skriver organisationen ”Nej Ulf, Israel har inte ’rätt till folkm-’”.

”Ulf Kristersson – tänk på vad du säger! Vare sig Sveriges statsministerns ord vid ett möte i Göteborg igår var en genuin felsägning eller en freudiansk felsägning vill vi vara tydliga med vad som gäller enligt internationell rätt” skriver organisation vidare i inlägget, och anklagar sedan Israel för folkrättsbrott och Ulf Kristersson för att underminera demokratin genom att kalla de som störde mötet för “politiska sabotörer”.

I ett senare tillägg skriver Amnesty Sverige att ”Vi vill förtydliga – vårt syfte var inte att antyda att Ulf Kristersson avsiktligt menade att Israel har rätt till folkmord. Vi tror genuint på att det var en felsägning. Däremot tror vi på att använda vår yttrandefrihet och påvisa att alla människor har rätt att öppet kritisera våra folkvalda politiker och uttrycka sin åsikt.”

Läs även: Strandhäll: ”Bra att folk reagerar” när Kristersson fördömer Hamas och buas ut

Läs även: Kristersson sågar Strandhäll: ”Har missuppfattat allt som är viktigt här i Sverige”

Läs även: Expressen-bråk när Gad tar avstånd från Bali

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag