Anders Lindberg om Nyheter Idag: ”Klarar att citera rätt”

Anders Lindberg. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 22 sep 2023 2023-09-22
E-post

På fredagen bjöd Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg Nyheter Idag på oväntat (och möjligen motvilligt) beröm när han i ett inlägg på plattformen X förklarade att Nyheter Idag – till skillnad från Göteborgs-Posten – ”klarar att citera rätt”.

Det hela började med ett inlägg av Anders Lindberg på tisdagen om den pressträff migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och SD-ledaren Jimmie Åkesson höll efter ett besök på Migrationsverkets förvar i Åstorp.

Under pressträffen presenterade Malmer Stenergard och Åkesson ett antal reformer på migrationsområdet, bland annat att Ebo-lagen som ger asylsökande möjlighet att bosätta sig var de vill med rätt till statliga och kommunala bidrag avskaffas, för att ersättas med särskilda mottagningscenter där asylsökande samlas medan deras asylansökan behandlas.

 ”Det är nu man inte får använda ordet ’läger’ va? För då är det synd om regeringen och man ’polariserar’ debatten” skrev Anders Lindberg syrligt i en kommentar.

Anders Lindbergs kommentar besvarades av migrationsminister Malmer Stenergard, som påpekade att förslaget ursprungligen var ett socialdemokratiskt initiativ

Lindbergs kommentar och Malmer Stenergards replik uppmärksammades av Nyheter Idag med en artikel som rubricerades ”Anders Lindberg rasar om ’läger’ för migranter – får svar på tal av migrationsministern”. I artikeln citeras vad Lindberg skrivit, utan några försök att tolka vad han kan ha menat med ”läger”.

Läs även: Anders Lindberg rasar om ”läger” för migranter – får svar på tal av migrationsministern

Andra som reagerade på Lindbergs kommentar menade emellertid att Lindbergs avsikt var att föra tankarna till de nazistiska koncentrationsläger där judar och andra grupper mördades under andra världskriget.

Den tolkningen gjorde även Götebors-Postens ledarskribent Håkan Boström i en ledartext på torsdagen. ”Andra som Aftonbladets politiske redaktör, Anders Lindberg, och Arbetets dito, Daniel Swedin, har antytt att mottagningscenter i sig är att betrakta som koncentrationsläger. Den här förgrovningen och vulgariseringen av debatten gör att ord till sist inte betyder någonting alls” skrev Boström bland annat.

Boströms text fick Anders Lindberg att gå i taket. ”GP skriver att jag antytt att regeringens mottagningsenheten är ’koncentrationsläger’. Sen länkar man till en text där jag INTE använt det ordet. Har högern tappat det helt nu?” skriver Lindberg i ett inlägg.

I ett följande inlägg jämför Lindberg Göteborgs-Posten med Nyheter Idag, till den senares fördel. ”Vet vi vad skillnaden mellan Göteborgs-Posten och Nyheter Idag är? Nyheter idag klarar att citera rätt” skriver Lindberg.

Flera som svarar på Lindbergs inlägg ställer sig emellertid frågande till vilket slags läger han menade.

Läs även: Lindbergs nya attack på Frick – anklagar för Nato-strul

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag