Anders Lindbergs varning: Då kommer Kristersson få sitta i åtta år

Bild: Nyheter Idag/Pressbild Moderaterna
  • Lördag 15 apr 2023 2023-04-15
E-post 0

Trots fina siffror i opinionen för Socialdemokraterna är Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg orolig för att det blågula blocket kommer att vinna nästa val, säger han i ett reportage i Dagens Nyheter. 

Efter valet har det gått utför med de blågula partierna opinionsmässigt. Moderaterna, som leder regeringen, har hållit sina ställningar, men för regeringspartierna Kristdemokraterna och Liberalerna har det sett betydligt värre ut, med flera opinionsmätningar som pekar på att partierna hamnar utanför riksdagen – senast i Sentios aprilmätning.

Inte heller stödpartiet Sverigedemokraterna har kunnat avnjuta någon opinionsmässig smekmånad sedan partiet för första gången fått politiskt inflytande. Missnöjet med svikna vallöften om bensinpris och elstöd kan ha bidragit till att partiet gått tillbaka i opinionen sedan valet, då SD blev näst största parti med 20,5 procent.

Läs även: Kollaps för KD i Sentio

Men Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg, som är en av S mest profilerade opinionsbildare, är trots det orolig för att Ulf Kristerssons koalition kommer behålla makten även efter nästa val. Det säger Lindberg till Dagens Nyheter i ett reportage om den utbildning för ledarskribenter som Aftonbladet driver.

Enligt Lindberg kan vänstern inte nöja sig med att kritisera den sittande regeringen, utan måste formulera nya idéer inför valet 2026.

– Har de då inte kommit på några idéer till nästa val kommer Kristersson att få sitta i åtta år, säger Lindberg till tidningen.

Bland annat skulle Lindberg vilja se ett samarbete mellan S, V och MP inför valet. Men då måste vänsterns opinionsbildare driva på.

– Jag tror att det är i opinionsbildningen det kommer att ske. Partierna kommer inte att orka, med för mycket spel och bråk med varandra, säger han.

För Lindberg handlar opinionsbildandet bland annat om att ”flytta fönstret” för det som kan sägas i debatter.

– Det innebär att diskutera saker som kanske inte diskuteras nu, men som kanske kan diskuteras senare.

– Ofta gör man det genom att ställa sig utanför det accepterade, utanför åsiktskorridoren, och säga de här sakerna, säger Lindberg till DN.

Läs även: Anders Lindberg rasar när Chang Frick vill ordna böneutrop utanför hans hem

Läs även: Sverige har sämsta tillväxten i EU – Aftonbladets Lindberg skyller på Kristersson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag