Andersson (S) varnar för regeringen: ”Hot mot demokratin”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 7 maj 2023 2023-05-07
E-post

Söndag kväll är det dags för en ny partiledardebatt i SVT:s Agenda. Lagom till dess passar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson på att hävda att den sittande regeringen hotar demokratin. ”Vårt lands själ står på spel”, varnar hon i  en debattartikel för Dagens Nyheter och menar att regeringen utgör ett ”hot mot demokratin”.

I den varnande texten skriver hon att de farhågor hon hade innan regeringen tillträdde har besannats.

”Det är lika bra att säga som det är. Aldrig någonsin tidigare har ett högerextremt parti haft inflytande i svensk politik på det här sättet. Det här är något helt nytt i Sverige. I stället för en traditionell regering har vi en högerregim styrd av sverigedemokrater. En regim som använder sin maktposition för att hota och tysta kritiska röster”, skriver Andersson.

Läs även: Andersson (SD) om lotterira(s)eriet: ”Patetiska”

Vidare menar hon att Sverige idag styrs av politiker ”som länge haft totalitära regimer som förebild” och att drömmarna om totalitarism nu håller på att ta form. Hon påstår också att det nuvarande styret öppet försöker tysta oppositionen och hänvisar till förslaget om att förbjuda partilotterier.

”Det svenska sättet, att öppet och demokratiskt debattera och diskutera politiska förslag med sina politiska motståndare, är inte tillräckligt för Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD).”

På sociala medier är det många som är kritiska till Magdalena Anderssons text. Däribland utbildningsminister Mats Persson (L).

Läs även: Busch missar partiledardebatt – då rasar Andersson (S)

Från vänsterkanten är det emellertid en hel del som är positiva.

Läs även: Jan Emanuel om statsministerns nazistjämförelse: ”Ovärdigt svensk politik”

Läs även: Så drabbas S av förbud mot partilotterier: ”Ett jätteavbräck”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag