Andersson vill köpa majblomma – då rasar Aftonbladet-skribent: ”Vill inte ha ett ’somalitown'”

Bild: Fanni Uusitalo | valtioneuvoston kanslia (CC BY 2.0) / Faksimil aftonbladet.se
  • Onsdag 26 apr 2023 2023-04-26
E-post

Den 12-årige pojken Murhaf Hamid har i skrivande stund sålt majblommor för över tre miljoner kronor. En som deklarerat att hon vill köpa är Socialdemokraternas partiledare och förra statsministern Magdalena Andersson, vilket får Aftonbladets kolumnist Irena Požar att rasa. ”I valrörelsen 2022 proklamerade hon att hon inte ville ha ett ’somalitown'”, skriver Požar i texten.

3,2 miljoner kronor. Så mycket hade Murhaf Hamid i skånska Glimåkra sålt majblommor för vid 22-tiden på tisdagen, rapporterar SVT. Detta efter att ha fått uppmärksammade rasistiska påhopp mot sig i ett kommentarsfält på Twitter.

”Och varför en jävla blatteunge .. skulle vara en vit och svensk på bild .. jävligt trött på all reklam också med bara negrar och hucklekärringar”, skrev en kvinna, som är medlem i SD, i ett inlägg som numera har raderats.

Läs även: Hübinettes heta tagning: Majblommans grundare ”lagd åt det pronazistiska och högerradikala hållet”

I ett inlägg på Instagram uppmärksammade den förra statsministern Magdalena Andersson de hatiska kommentarerna mot pojken och skrev att hon gärna köper en majblomma av honom.

Det faller inte i god jord hos Aftonbladets kolumnist Irena Požar, som tycker att S-ledaren är en hycklare.

”Magdalena Andersson skriver på Instagram att hon gärna vill köpa en blomma av Murhaf. För några år sedan uppmanade hon asylsökande att söka sig till andra länder än Sverige. Om rasismen mot pojken skriver hon ’var går gränsen?’ och riktar sig till Ulf Kristersson. I valrörelsen 2022 proklamerade hon att hon inte ville ha ett ’somalitown'”, skriver Požar.

I texten ger hon också en känga till regeringen och för tesen att det politikernas fel att arga kommentarer riktats mot Murhaf.

”Har man köpt den där majblomman, och samtidigt röstat för partier vars uttalanden och förslag leder till att barn som Murhaf trakasserar [sic!] från första början, så hoppas jag att man skäms idag.”

På Twitter är det vissa som ställer sig oförstående till Požars resonemang.

Andra, som Fredrik Reinfeldts forna talskrivare Moa Berglöf, hyllar henne.

Kvinnan som står bakom den uppmärksammade kommentaren är medlem i SD, men har inte haft något förtroendeuppdrag för partiet.

På tisdagen kommenterade Jimmie Åkesson det uppmärksammade utspelet.

– Det är något av det grövsta jag sett, lyckligtvis är hon inte någon förtroendevald politiker, säger Åkesson till Aftonbladet.

Medlemsutskottets ordförande Magnus Olsson, som hanterar uteslutningsärenden, säger till samma tidning att hon lika bra kan klippa medlemskortet.

Läs även: ”Vevar om etnicitet igen” – kritik mot S efter ”Somalitown”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag