”Anklagar du Jamal Hamas för att vara en terrorromantiker?”

Bild: Faksimil SVT Forum/Sveriges riksdag
  • Onsdag 15 nov 2023 2023-11-15
E-post

Oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) råkade göra en pinsam felsägning när hon i den debatt med Ulf Kristersson (M) om den kontroversielle riksdagsledamoten Jamal El-Haj råkade kallade sin partikamrat ”Jamal Hamas”. El-Haj har polisanmält riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm (M) för grovt förtal för att Kärrholm kallat El-Haj för en säkerhetsrisk med Hamas-kopplingar.

Det hettade till rejält i riksdagens debatt mellan statsminister Ulf Kristersson (M) och oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) på onsdag förmiddag.

Ämnet var den socialdemokratiske riksdagsledamoten Jamal El-Haj, och Ulf Kristersson tog fasta på den palestinska ambassadörens uttalande i Dagens Nyheter om att konferensen där El-Haj talade i våras var en ”Hamaskonferens”.

– Jag konstaterar bara det som många har vittnat om, att det var ett arrangemang med Hamas-företrädare, och att den person som Magdalena Andersson personligen säger har vigt sitt liv åt att bekämpa Hamas var där och deltog. Är inte det en ganska uppseendeväckande uppgift? frågar sig Kristersson och fortsätter:

– Det är väl en sak att säga att man inte tycker att det är bra, en sak att ifrågasätta. Att garantera att det här är en del i en livslång kamp… Min bestämda känsla är denna: Det finns en terrorromantik i vissa S-kretsar som borde besvära S-ledaren.

När Andersson åter får ordet är hon märkbart upprörd.

– Ulf Kristersson, herr Talman, Ulf Kristersson. Anklagar du Jamal Hamas för att vara en terrorromantiker? frågar Andersson med gråten i halsen.

Efter en lång paus med läpparna darrande fortsätter Andersson:

– Hans sonhustrus familj utplånades för några dagar sedan. (Lång paus) Trettiosex personer. (Sveper med armen) Bortsvepta. I det här fruktansvärda kriget. (Lång paus) Och du menar att han… är en terrorromantiker som står bakom Hamas?

– Det är en fruktansvärd anklagelse, Ulf Kristersson. Du är landets statsminister! Hur kan du göra såhär? avslutar Andersson.

Läs även: Palestinas ambassadör: Malmökonferensen där El-Haj talade var en ”Hamaskonferens”

Läs även: ”Kanske något för El-Haj att ta upp i sina kontakter”

Läs även: Kärrholm: Därför är El-Haj en säkerhetsrisk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag