Anne Ramberg backar aktivist som stoppade utvisning

Anne Ramberg. Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Torsdag 26 jul 2018 2018-07-26
E-post 2670

SVERIGE Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg ställer sig nu bakom aktivisten Elin Ersson som stoppade utvisningen av en afghan i måndags. Enligt Ramberg borde fler ”stå upp för det de tror på”.

Generalsekreteraren sällar sig till raden av kända profiler som backar Elin Ersson. Advokaten Viktor Banke och operasångerskan Malena Ernman har tidigare hyllat aktivisten som trotsade flygkaptenens order att sätta sig, och därigenom förhindrade utvisningen av en man som skulle skickas till Afghanistan.

Läs mer: Aktivist tilläts stoppa plan – hindrade utvisning av afghan

Med hänvisning till en artikel i brittiska The Guardian skriver Anne Ramberg på Twitter att fler liksom aktivisten ”borde stå upp för det de tror på”. I en annan tweet tycks hon ifrågasätta svensk lagstiftning: ”I en rättsstat vågar människor reagera mot ’demokratiskt’ fattade beslut. En demokratisk rättsstat ställer nämligen krav på kvalitén i lagstiftningen och på en god rättstillämpning.”

Många i kommentarerna reagerar på att en högt uppsatt representant för den svenska advokatkåren ger sitt medgivande till att sabotera verkställandet av myndighetsbeslut. Enligt luftfartslagen (13 kap. 4 § 10. p) är det dessutom olagligt att inte åtlyda kaptenens order ombord på planet, och den som bryter mot lagen kan dömas till fängelse.

Här följer några av reaktionerna på generalsekreterarens ställningstagande:

Läs även: Utvisningar till Afghanistan stoppades – Anne Rambergs uppmaning: ”Fortsätt”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag