Annie Lööf: SD en ”säkerhetsrisk” – vill regera med S och M

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 18 apr 2021 2021-04-18
E-post

Att ge SD politiskt inflytande innebär en ”säkerhetsrisk”, hävdar Annie Lööf (C) i en intervju med GP. Istället för en högerregering som får stöd av SD föreslår Lööf bland annat ett samarbete mellan S, M och C. – Vill man inte ge utrymme till ytterkanterna så måste Socialdemokraterna och Moderaterna tolerera varandra, säger Lööf till GP.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf går till hårt angrepp på Sverigedemokraterna, som hon kallar för en ”säkerhetsrisk” i en intervju med Götenborgs-Posten.

– Att ge ett öppet främlingsfientligt populistparti inflytande över Sveriges regering är en säkerhetsrisk. Det har funnits en SD-tjänsteman här i riksdagskansliet som har varit en uppenbar säkerhetsrisk, säger Lööf till GP.

Läs även: Richard Jomshof: Har gärna debatt med Annie Lööf i tv om islamism

Som ett argument mot att en högerregering förhandlar med SD tar Lööf upp sin egen förhandlingsposition gentemot Socialdemokraterna.

– C har ju fått genom enormt mycket politik och jag skulle bli förvånad om inte SD också kommer kräva motsvarande, som vi har gjort gentemot S, säger Lööf till GP.

För att inte ge SD något inflytande efter nästa val föreslåer Lööf tre regeringsalternativ: Allianspartierna och MP, Allianspartierna och S eller ett samarbete mellan S, M och C.

– Vill man inte ge utrymme till ytterkanterna så måste Socialdemokraterna och Moderaterna tolerera varandra, säger Lööf till GP.

Läs även: Annie Lööfs besked efter L:s SD-öppning: ”Beklagar”

Efter valet 2018 blev C regeringens stödparti genom Januariöverenskommelsen, där C och L fick igenom ett antal krav.

I mars sade Lööf till Expressen att partiet är redo att sitta i regering med S efter nästa val.

– Centerpartiet går inte till val på att sitta i opposition och inte få något gjort. Vi kommer självklart gå till val på att sitta i regeringsställning. Vi är beredda att sitta i regering med både Socialdemokrater och Moderater, sade Lööf till Expressen.

Reaktionerna på Lööfs utspel om att sitta i regering med S blev starka bland partiets gräsrötter. Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln i Västerbotten, berättade för Svenska Dagbladet att hon försvarade Januariavtalet inför lokala företagare, jägare och markägare.

– Jag har sagt det hon sa: Att vi skulle vara en nagel i ögat på Löfven och att vi skulle fälla regeringen om den inte gjorde som vi ville. Och så får man höra i en tidning att vi ska i regeringen med sossarna! Jag känner mig lurad, sade Lundgren till Svenska Dagbladet.

Läs även: Missnöje med Lööf hos C på landsbygden: ”För oss och vår livsstil är ju miljöpartister ett större hot än sverigedemokrater”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag