Ännu inget åtal för samröre med terrororganisation

Bild: Voice of America
  • Måndag 1 mar 2021 2021-03-01
E-post 183

SVERIGE Förbudet mot att ha samröre med en terrororganisation har visat sig tandlöst ett år efter att lagen trädde i kraft. Hittills har ingen åtalats eller häktats för brottet, rapporterar Ekot.

Den 1 mars förra året trädde en ny terrorlag i kraft som innebär att man inte får ha samröre med en terrororganisation. Sedan dess har lagen använts sparsamt.

– Så som bestämmelserna har utformats är det ganska svårt att bevisa det här brottet. Ett tecken på det är naturligtvis att vi fortfarande inte har väckt något åtal hittills sedan lagen tillkom, och vi har heller inte begärt någon person häktad för den här nya lagstiftningen, säger Per Lindqvist, chefsåklagare på Riksenheten för säkerhetsmål, till Ekot.

I andra länder är det olagligt att delta i en terrororganisation, men i Sverige krävs det att man utför en handling så som att hantera vapen för att man ska ha begått ett brott. Per Lindqvist tycker att Sverige bör ändra sin lagstiftning.

– Att kunna bevisa att den misstänkte har aktivt hjälpt, på ett sätt som är straffbart, är inte alldeles enkelt, säger han.

Läs även: Samröre med terrororganisation blir brottsligt – bara V röstade mot

Läs även: Radikalismen skördar människoliv oavsett om den är höger eller vänster

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag