Samröre med terrororganisation blir brottsligt – bara V röstade mot

Linda Westerlund Snecker (V). Foto: Skärmdump från riksdagens sändning
  • Torsdag 23 jan 2020 2020-01-23
E-post 2883

STOCKHOLM På onsdagen röstade riksdagen fram en ny terrorlag som innebär att man inte får ha samröre med en terrororganisation. Vänsterpartiet var de enda som röstade emot.

Enligt den nya lagen, som börjar gälla den 1 mars, blir det brottsligt att ha samröre med en terrororganisation om samröret syftar till att främja, stärka eller stödja organisationen.

”Det blir även straffbart att uppmana till samröre och att rekrytera till samröre med terroristorganisationer. Vidare ska det bli straffbart att resa utomlands för att ha samröre med en terroristorganisation eller att finansiera samröre med en sådan organisation. Straffet för olovlig värvning ska skärpas”, uppger riksdagen på sin hemsida.

Samtliga partier röstade för förslaget utom ett, Vänsterpartiet. Partiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker menade att regeringen misslyckats med att definiera vad en terrororganisation är och vad det innebär att ha samröre.

Läs även: Dorpec Kobane om islamisterna i Sverige: ”Kan inte förstå att våra politiker bara tittar på”

Riksdagen röstade också om att tillsätta en utredning med uppdrag att ta fram ett förslag som kriminaliserar deltagande i en terroristorganisation. Även i den frågan röstade V nej och fick den här gången uppbackning av S, C och MP.

M, SD, KD och L röstade för, men besegrades med röstsiffrorna 173 mot 174.

I talarstolen gick Westerlund Snecker till hårt angrepp mot M för att vilja kriminalisera deltagande – något som hon menar strider mot den grundlagsskyddade föreningsfriheten.

– Det här visar på Moderaternas oseriösa inställning till lag och ordning. Dels för att partiet inte kan ta till sig hur verkligheten ser ut över huvud taget. Att de enbart kan svartmåla Sverige och verkar vara det allra mest deprimerade partiet som bara kan se saker på ett negativt sätt, sade hon.

Läs även: Westerlund Snecker: ”Därför förutsätter vi att alla män är våldtäktsmän”

Efter omröstningen kom SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen med svidande kritik mot regeringen och i synnerhet Socialdemokraterna.

Läs även: Westerholm: ”Det finns ett antal platser där det behövs ett utegångsförbud just nu”

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag