Trots antisemitismen – Fi låter Oldoz Javidi stå kvar på riksdagslistan

Fi:s partiledare Gudrun Schyman. Foto: News Oresund
  • Fredag 20 jul 2018 2018-07-20
E-post

SVERIGE Feministiskt initiativ meddelar att man har fortsatt förtroende för sin riksdagskandidat Oldoz Javidi, som gjorde ett antisemitiskt uttalande i en intervju. Nu ska hon ges utbildning för att bli mindre rasistisk.

Läs mer: Riksdagskandidat för Fi anklagas för antisemitism – vill att alla israeler flyttas till USA

Det var i en intervju för tidningen Feministiskt perspektiv som Oldoz Javidi berättade om sin ”drömlösning” på Israel-Palestina-konflikten.

– Min inofficiella åsikt som privatperson är lite mer fantasibaserad. Israel har ockuperat ett annat land. Drivit människor på flykt från deras eget hem, tagit deras land och stulit deras liv och frihet. Det finns inget försvarbart i det överhuvudtaget. Israels bästa vän är USA, ett annat infernaliskt styre med enormt stora landytor. Så varför inte bjuda in vännerna över till sig och göra plats för dem på gården? De verkar trivas bra i varandras sällskap. Och palestinierna kan få leva i fred och åter bygga upp det land som en gång var deras… Jag kan ju tillåta mig åtminstone få drömma om en sådan lösning eller hur?

Stycket togs senare bort från intervjun för att det ”stred mot god publicistisk sed” och ”kan tolkas som antisemitiskt”. På sociala medier reagerade många starkt på uttalandet som mycket riktigt tolkades som ett utslag av judehat.

Fortsatt förtroende

Oldoz Javidi har själv sagt att uttalandet var ”oacceptabelt” och att hon ångrar sig. Hennes parti, Feministiskt initiativ, meddelade på tisdagen att man tar ”starkt avstånd” från Javidis föreslagna lösning på konflikten.

”Antisemitiska uttalanden är oacceptabla och de saknar grund i vår politik och våra grundvärden. Antisemitism kan aldrig accepteras. Vår politik är för en långsiktig fred och en tvåstatslösning, där israeler och palestinier kan leva i säkerhet, sida vid sida”, skriver partiet.

Partistyrelsen har dock fortsatt förtroende för Oldoz Javidi, och hon får alltså även i fortsättningen företräda partiet. Men man tycker också att man behöver ”vidta åtgärder för att öka kunskapen om antisemitism inom hela partiet”.

Obligatoriska studier

”Detta är redan under arbete, då vi på senaste kongressen beslutade att vår antirasistiska studiecirkel ska uppdateras och förstärkas med kunskap om antisemitism och att den ska vara obligatorisk för alla. Detta är planerat att bli klart till dess att våra förtroendevalda tillträder efter valet”, skriver partiet.

I Sverige har skolelever under många år rest till koncentrationslägret i Auschwitz som ett led i att förstå antisemitismen och vilka fruktansvärda följder den kan få. Om det är något som står på schemat för Fi:s företrädare är oklart.

Läs även: Fi-politiker ville åka på spa-resa till Auschwitz – Skyller kritik på nazister

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag