Arpi anmäls för hets mot folkgrupp: ”Om jag hade varit en lika stor tönt hade jag anmält dem för förtal”

Ivar Arpi Bild: Peter Knutson / faksimil Twitter, foreningenhjarta.wordpress.com
  • Tisdag 23 maj 2023 2023-05-23
E-post 0

Högerdebattören Ivar Arpi anmäls för hets mot folkgrupp efter ett inlägg på Twitter. Bakom anmälan står vänsterföreningen Hjärta, som tidigare var knuten till S, och dess styrelsemedlem Mattias Irving. ”Om jag hade varit en lika stor tönt hade jag anmält dem för förtal”, skriver Arpi om anmälan.

Inlägget i fråga var ett svar på en ledartext i Dagens Nyheter där skribenten Susanne Nyström frågar sig hur vi hamnade i ett läge där polisen upplevt press från både den förra och nuvarande regeringen om att stoppa koranbränningar.

”Ja, hur, DN:s ledarsida? Kan det ha att göra med att landet fått en stor minoritet muslimer som kan explodera i våld vid minsta provokation? Orden islam och muslimer nämns för övrigt inte i ledaren. Skribenten tycks ha missat kopplingen”, skriver Arpi i inlägget.

Läs även: Källor: Polisen rundade lagen för att hindra koranbränningar

Tweeten väckte viss uppmärksamhet och fick en del spridning på plattformen.

En som inte ser med blida ögon på inlägget är Mattias Irving, journalist och styrelsemedlem i föreningen Hjärta som tidigare tillhörde det socialdemokratiska trosförbundet Tro och solidaritet.

I ett inlägg på Twitter skriver han att han gått vidare med att anmäla högerdebattören för hets mot folkgrupp.

sin hemsida skriver föreningen Hjärta att man står bakom anmälan.

”Vi menar att beskrivningen ’explodera i våld vid minsta provokation’ är menad att injaga rädsla för muslimer, föra tankarna till stereotyper om självmordsbombning och utmåla muslimer i Sverige som ett våldsamt och känslostyrt kollektiv, vilket är ytterligare en vanlig antimuslimsk stereotyp”, skriver organisationen.

Ivar Arpi menar å sin sida att han välkomnar anmälan.

”Om jag hade varit en lika stor tönt hade jag anmält dem för förtal”, skriver han på Twitter.

Läs även: Arpi, Bali, Gudmundson pekas ut i statlig rapport om rasism

Läs även: Näthatsgranskaren polisanmäler Bali (M) för hets mot folkgrupp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag