Åsa Romsons nya fadäs: svarade att hon tror på elallergi

Åsa Romson (Mp). Foto: Pressbild
  • Torsdag 2 jul 2015 2015-07-02
E-post 1312

ALMEDALEN Det går inte bra för vice statsminister Åsa Romson i Almedalen. I en utfrågning i SR P3 Tankesmedjan svarade hon att Auschwitz låg i Tyskland, något som skapade rubriker i medier. Men hon fick även frågan om hon tror på elallergi. – Ja, svarade Romson i direktsänd radio.

Vice statsminister Åsa Romson får bottenbetyg i flera förtroendemätningar. Detta efter medial uppmärksamhet om att hon använt förbjuden giftfärg på sin båt och att hon olovligen använt skattereducerad diesel, något som Nyheter Idag tidigare kunde avslöja. Hon har även fått hård kritik för sin jämförelse mellan båtflyktingar och Auschwitz.

Men det slutade inte där. När hon skulle be om ursäkt för sin jämförelse med förintelselägren i Auschwitz råkade hon säga ordet ”zigenare”, varför hon senare fick be om ursäkt för sin ursäkt. Under torsdagen kom så en ny Auschwitz-fadäs när hon i Sveriges Radio fick frågan om var Auschwitz är beläget.

– Tyskland, svarade hon felaktigt.

Tror på elallergi

I själva verket ligger Auschwitz i Polen. Flera medier rapporterade om den nya fadäsen, men tycks ha missat att Romson levererat ytterligare ett märkligt svar i samma radiointervju i P3 Tankesmedjan. På en rak fråga om hon tror på elallergi var hon tydlig.

– Ja, svarade Romson.

vårdguidens hemsida skriver man att ”socialstyrelsen har konstaterat att kunskapen om elöverkänslighet är ofullständig. I dagsläget finns inte vetenskapligt stöd för elsanering”. Även flera experter har sågat teorin om elöverkänslighet och så sent som i januari mötte frågan mycket tung kritik från Hanno Essén, docent i teoretisk fysik.

”Politikerna måste ha kurage att stå emot antivetenskapliga lobbygrupper som Elöverkänsligas Riksförbund och liknande särintressen på kollisionskurs med etablerade vetenskapliga resultat”, förklarade Essén i sin debattartikel. Och på Twitter möter Romson kritik för sitt uttalande om att hon tror på elöverkänslighet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag