Asylaktivist hindrade utvisning av kriminell afghan – polisanmäls

Genrebild. Foto: Eric Salard (CC BY-SA 2.0)
  • Fredag 27 jul 2018 2018-07-27
E-post 2648

SVERIGE Aktivisten Elin Ersson har fått både ris och ros för att hon stoppade utvisningen av en afghan i måndags. Nu har hon polisanmälts för tilltaget, och det visar sig att den man hon försökte hjälpa är en dömd brottsling.

Den 21-åriga aktivisten Elin Ersson stoppade på måndagen utvisningen av en 52-årig afghan. När planet skulle lyfta vägrade hon att sätta sig ner, och till sist bestämde kaptenen att både hon och afghanen skulle kliva av.

Läs mer: Aktivist tilläts stoppa plan – hindrade utvisning av afghan

Aktivisten har hyllats för tilltaget samtidigt som många också är kritiska till att hon förhindrade ett myndighetsbeslut. Nu uppger Jönköpings-Posten att tre personer har polisanmält henne, bland annat för utpressning, övergrepp i rättssak och brott mot luftfartslagen. Nu ska polisen undersöka om det hon gjorde var brottsligt.

– Sammantaget är det allvarligt när någon beter sig så här. Det är sannolikt att det är straffbart, frågan är bara på vilket sätt, säger utredaren Lennart Ronnebro till Jönköpings-Posten.

Brottsrubriceringen är brott mot luftfartsförordningen. Enligt luftfartslagen måste en passagerare åtlyda det kaptenen säger, annars riskerar man att dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Straffats för misshandel

Samtidigt har det uppdagats att den 52-årige afghanen är dömd för brott i Sverige. Enligt Helsingin Sanomat rör det sig om misshandel. Det är dock inte därför som han har fått ett utvisningsbeslut.

– Han är dömd för brott i Sverige och har avtjänat sitt straff. Men det är Migrationsverket som har fattat beslut om utvisningen, han är inte brottsutvisad, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen region Syd, till Dagens Nyheter.

När aktivisten Elin Ersson konfronteras med uppgifterna om att mannen hon hjälpte är en dömd brottsling, säger hon att hon inte visste vem han var.

– Jag hade ingen information om honom tidigare och har inte tagit reda på något efteråt. Det var honom som människa som jag försökte hjälpa, och inte fokusera på vad han tidigare hade gjort i sitt liv. Det var mitt personliga beslut, säger hon till Dagens Nyheter.

Enligt uppgifter till Nyheter Idag sitter 52-åringen kvar på förvaret och har inte utvisats än.

Läs även: Anne Ramberg backar aktivist som stoppade utvisning

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag