Åtalad för penningtvätt jobbar med romsk inkludering för Malmö stad

Foto: Patrik Svedberg
  • Torsdag 15 feb 2024 2024-02-15
E-post 0

En person som är anställd av Malmö stads verksamhet för romsk inkludering åtalas för grovt penningtvättbrott. Kvinnan misstänks för att tillsammans med fem andra personer ha lurat en äldre man på 50 miljoner kronor, rapporterar Expressen.

De förskingrade pengarna ska ha gått till de åtalades konsumtion i form av bilar, resor, spel, fastigheter, klockor och smycken.

Totalt åtalas sex personer för grovt bedrägeri och grovt penningtvättbrott. Fyra av de åtalade ingår i samma familj. 

Målsäganden är en pensionerad läkare som i över sex år lurats att föra över närmare 50 miljoner kronor till en Malmöfamilj som han litade på.

Han berättar för Expressen att han kom i kontakt med en av de huvudmisstänkta i familjen redan på 80-talet när denne var hans patient.

– Han var en trevlig gentleman och jag har alltid varit nyfiken på människor och fick lära mig lite hur romer lever och det var inget konstigt med det. Många år senare kom de med en affärsidé och så blev jag bara lurad hela vägen, säger mannen och fortsätter:

– Jag har känt den här mannen i många, många år och därför känns det dubbelt så jävligt. Att folk man lär känna och hyser förtroende för plötsligt lurar en, säger läkaren.

Affärsidén handlade om att importera bilar, men bilarna påstods ha försvunnit efter att läkaren betalat. Därefter blev det nya bedrägerier om personer som var i knipa i andra länder. Till sist hade brottsoffret överfört nära 50 miljoner kronor till olika familjemedlemmar.

– Jag var en ganska rik man från början. Men på grund av det här har jag fått sälja av både skog och annat. Det är en familjeförmögenhet som försvunnit. En miljon där och en miljon där och en miljon där. Jag äger ingenting längre. Och jag litar inte på nån. Jag vill bara glömma allt. 

Den kommunanställda kvinnan misstänks för att ha mottagit och överfört cirka fyra miljoner av läkarens pengar.

För pengarna ska hon bland annat ha köpt en Mercedes till ett värde av en och en halv miljon kronor samt en en rad dyra restaurangbesök, samtidigt som hon hade en pågående skuldsanering hos Kronofogden.

Expressen har upprepade gånger sökt den åtalade medarbetaren, men hon har inte återkommit. Hennes chef uppger att medarbetaren i enlighet med Malmö stads rutiner jobbar kvar inom kulturförvaltningen, men har tilldelats andra arbetsuppgifter sedan en tid tillbaka.

– Just nu handlar det om misstankar. Det finns inget vi kan säga på förhand och jag kan inte uttala mig om enskilda personer, säger chefen till Expressen.

Om den anställda döms för brottet kommer arbetsgivaren göra ”en samlad bedömning om personens lämplighet att utföra sitt arbete”, säger chefen.

– Vi måste låta rätten göra sitt. I en demokratisk kontext är det det mest naturliga. Som du vet så ska man betrakta alla som oskyldiga så länge motsatsen inte är bevisad. 

Läs även: Myndigheter stoppar miljonregn över romska föreningar efter misstänkt fiffel

Läs även: Malmöpolitiker (S) vågade inte stoppa romska rättegångar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag