Åtalet står kvar mot SD-politiker för hets mot folkgrupp – trots jävig åklagare

Foto: Google/Creative Commons
  • Tisdag 20 nov 2018 2018-11-20
E-post 343

KARLSKRONA Kammaråklagare Lena-Marie Bergström som väckt åtal mot SD-politikern Christopher Larsson för hets mot folkgrupp är jävig – trots det står åtalet kvar. Det har Åklagarmyndigheten kommit fram till efter utredning. – Det är en bedömningsfråga om det finns tillräckliga skäl för att väcka åtal, säger överåklagare Mats Svensson i ett pressmeddelande.

Läs mer: SD-kritisk åklagare utreds för jäv: ”Viktigt tänka på hur man uttrycker sig”

Det är andra gången som Lena-Marie Bergström åtalat en sverigedemokrat för hets mot folkgrupp. Förra gången, 2014, dömdes Michael Hess av tingsrätten men friades i hovrätten. Nu är Bergström i blåsväder efter att det framkommit att hon delat en film från Facebooksidan ”SD är lika med rasister”.

– Jag har delat en film om förintelsen, men har inte uppfattat att den har en avsändare som kritiserar Sverigedemokraterna. I så fall ber jag om ursäkt för det, har Lena-Marie Bergström tidigare sagt till SVT.

Hon väckte åtal mot SD:s gruppledare i Karlskrona Christopher Larsson efter att han i Facebookinlägg skrivit:

”En sorgens dag sker på fredag, då kommer minareten för första gången skandera ut över Karlskrona att ’Allah är stor’, samma fras ’Allah akhbar’ som islamister skriker när de spränger sig i luften.”

SD:s partisekreterare Richard Jomshof har gått ut på Twitter och backat sin partikamrat genom att skriva samma sak under hashtaggen #backaChristopherLarsson

Läs mer: Jomshof efter HMF-åtalet: Backa Christopher Larsson

Christopher Larssons advokat begärde prövning av åtalsbeslutet och anmälde också åklagaren för jäv.

— Åtalet kommer att prövas av tingsrätten. Det är en bedömningsfråga om det finns tillräckliga skäl för att väcka åtal. Det finns utrymme för olika ställningstaganden utan att det ena kan sägas vara mer riktigt än det andra. Därför har jag inte ändrat åtalsbeslutet, säger överåklagare Mats Svensson på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i ett pressmeddelande.

Mats Svensson är noga med att påpeka att Åklagarmyndigheten inte får lägga sig i vad de anställda delar eller hur de använder sin yttrandefrihet.

-Däremot kan jag konstatera att innehållet i den delade filmen är sådant att det skulle kunna tolkas som om åklagaren genom delningen har gjort ett politiskt ställningstagande som innebär att Sverigedemokrater på ett generellt plan är rasister, säger Mats Svensson.

Överåklagaren gör ändå bedömningen att något jäv inte förelegat i själva åtalsbeslutet och att Bergström agerat professionellt.

Därför står åtalet kvar.

Ur pressmeddelandet:

”Bedömningen i beslutet är därför att åklagaren är jävig. Vid en objektiv betraktelse måste åklagarens delning av den aktuella filmen anses utgöra en särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till åklagarens opartiskhet i målet. Det framgår också av beslutet att detta en uppfattning som åklagaren och hennes närmaste chefer delar.

Vilken åklagare som tar över den fortsatta handläggningen av ärendet ska bestämmas av kammarchefen på Åklagarkammaren i Karlskrona.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag