Återvändande IS-terroristen Mubashir Qadar åtalas för lynchningsmord i Örebro

Foto: Wikipedia/Google Maps
  • Lördag 2 feb 2019 2019-02-02
E-post 1606

ÖREBRO Efter ett mordattentat i Vivalla blev en av attentatsmännen ihjälslagen av en lynchmobb. Nu åtalas fyra män för att ”gemensamt och i samförstånd” misshandlat mannen till döds. En av de åtalade är IS-terroristen Mubashir Qadar som återvänt från Syrien utan att ställas inför rätta.

Det började med att två män kom till Vivalla på en stulen moped i avsikt att mörda en tredje person. En eldstrid utbröt, som slutade med att den tilltänkta offret avled. En av attentatsmännen blev emellertid skottskadad.

– Han blev träffad av en kula vid ursprungliga attentatsplatsen men den var inte dödande. Han försökte ta sig därifrån och blev då upphunnen av ett större gäng som slog ihjäl honom, säger åklagare Krister Petersson till Expressen.

Läs även: Skottlossning i Vivalla i Örebro – Maskerade män i grupp drog runt och vandaliserade

Bevisläget uppges vara gott då den brutala dödsmisshandeln finns på film.

–Det är helt klart en mycket stark bevisning. Det tyngsta som jag bedömer det, säger Krister Petersson.

Samtliga åtalade är svenska medborgare med invandrarbakgrund.

En av de som åtalas för mordet är den muslimske terroristen Mubashir Qadar. Qadar, som är av somalisk härkomst, har tillsammans med sina bröder stridit för IS i Syrien. Hans båda bröder Liban och Mohamed Qadar dödades under sin tid i terrororganisationen.

Niklas Orrenius har skrivit om hur den äldre brodern Mohamed radikaliserades i boken ”Skotten i Köpenhamn”. Där beskriver Orrenius hur Mohamed Qadar året innan nerfarten till Syrien besökte Örebro moské och publicerar allt fler korancitat och bilder därifrån på sitt Instagramkonto @dundergullan.

Mubashir Qadar åtalas även för olaga hot mot vittnen till dödsmisshandeln. Han konfronterade enligt åtalet ett vittne och satte ett finger för munnen och drog sin hand över halsen i ”en avrättningsgest”.

Läs även: Örebro kommuns satsning i problemområdet Vivalla: 660 000 skattekronor på ett äppelskrutt i plåt

Ytterligare en man, Ramadan Ramadan, är häktad i sin frånvaro för mordet. Ramadan identifierades av polis utifrån filmbilder av mordet.

– Han är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst, men inte gripen. Våra tankar kring var han befinner sig vill jag inte gå ut med i media eftersom det skulle underlätta för honom att försvåra vår upptäckt av honom, säger Krister Petersson.

 

Polisen efterlyser Ramadan Ramadan för lynchningen i Örebro. Bild: Polisen/interpol

 

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag