Att ställa fel frågor

Chang Frick. Foto: Albin Lindstedt
  • Fredag 7 mar 2014 2014-03-07
E-post 0

Ibland skojar jag med folk om min bakgrund. Det går såhär, – Jag är hälften jude och hälften zigenare, så när jag går in i en affär vet jag inte om jag ska pruta eller stjäla. Men det är inte bara fel föräldrar jag valde. Det finns fler fel och brister.

Jag är också stringer (en frilansare med återkommande uppdrag) åt RTs dotterbolag Ruptly. Vi köper även videoklipp från dem. Man kan säga att vi samarbetar lite. Inte för att jag tjänar mer pengar på RT än andra kanaler. Inte för att det är ”creddigt”. Nej, det är på grund av att jag ”ställer fel frågor”. Då blir RT ett naturligt val. Och att ställa fel frågor är också den största synden du kan göra om du siktar på en journalistisk karriär, titta bara på hur tevekanalen RT behandlas i USA.

Du känner säkert till att Vladimir Putin är ondskan själv som ingriper i Ukraina. Antagligen har du också fått veta att vi ska tacka vår lyckliga stjärna för att USA, Europeiska Unionen och inte minst Carl Bildt står på den högsta moraliska grund som står att finna. Kampen mellan gott och ont är så stark att modiga hjältinnor säger upp sig i direktsändning.

Även om ovan synopsis är intressant för Hollywood är det inte på bioduken vi ser storyn utvecklas. Det är i din närmaste mediekanal. Väst möter öst, ont möter gott. Mitt i allt detta står jag, på flera sätt.

Jag bor i Sverige, filmar nyheter och är ganska motarbetad skulle jag med viss rätt kunna påstå. Framför allt för att jag ställer ”fel frågor”. En av de frågorna är varför i helvete Carl Bildt lierar sig med högerextrema element som i det närmaste beskrivs som ”nazister”.

-Jag ser inte risken att Svoboda står i vägen för den demokratiska utvecklingen, förklarar Bildt i en svensk radiointervju. Bildt får flera frågor om synen på det Ukrainska partiet Svoboda och i varje svar Bildt ger, tonar han ner det hela. De är inte alls så extrema eller farliga får vi veta.

Jag klickar mig vidare från Sveriges Radio till en annan sajt.

– De hävdar att judiska oligarker styr Ukraina. De vill även införa ett inrikespass med nationalitetsparagraf. Uppenbarligen för att identifiera bland annat judar, förklarar Per Anders Rudling till en svensk tidning som heter Expo Idag. Rudling är en forskare vid historiska institutionen i Lund.

Jag fortsätter läsa på Expos webbsida. Svobodas chefsideolog Jurij Mychaltjysjyn har bland annat översatt böcker av Mussolini och nazistideologen Joseph Goebbels. ”Förintelsen var en guldålder i den europeiska civilisationen som värmer den palestinska befolkningens hjärtan”, citerades Mychaltjysjyn 2011 i Kholokost.

Vidare berättar Expo att Svobodas ursprungliga symbol var en spegelvänd ”varghake”. Samma symbol användes av nazisternas Waffen-SS. När de bildades hette de ”Ukrainas socialnationalistiska parti”. Ytterligare en sak vi får veta i Expo är att Svoboda arrangerat fackeltåg med 15000 deltagare för att minnas Stepan Bandera. Expo beskriver Bandera som en fascistledare som slogs på tyskarnas sida och aktiv i judeutrotningar.

Avslutningsvis berättar Expo att det inte bara är judar som behöver vara oroliga, även homosexuella är i skottgluggen. Samt Krimtatarer, människor som alltså bor på halvön Krim.

Det är detta parti som Bildt inte ser någon demokratisk risk med. Tvärtom, de ingår i den koalition som Bildt uppenbart vill ha som förhandlingspartner i sina planer på att knyta ihop Ukraina med EU.

Vän av ordning undrar såklart om detta verkligen kan stämma. Om Bildt menar att Svoboda inte står i vägen för demokrati, då är kanske Expo bara en propagandakanal? Kanske är det Expo som springer Rysslands ärenden? Expo beskriver sig själva som en organisation med syfte att motarbeta intolerans och rasism. Låt oss ta en titt på styrelsen i Expo, vilka är dessa människor?

Jag hittar ett välbekant namn, Cecilia Stegö Chilò. Vad hon är känd för? Hon tillhör samma politiska parti som Carl Bildt och har ingått i samma regering. Det kanske är därför vi aldrig fick en kommentar från Expo när vi sökte dem?

Men nu ställde jag fel frågor igen.

PS. Missa inte vårt videoreportage om Nordisk Ungdom i Ukraina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag