Därför skärpte S inte straffen: ”Ville inte ses som rasistisk”

Mikael Damberg (S). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 22 sep 2021 2021-09-22
E-post

Socialdemokraterna presenterar nya riktlinjer för en tuffare kriminalpolitik. Några konkreta förslag är ännu inte lagda men till Aftonbladet säger inrikesminister Mikael Damberg att man bland annat vill utöka möjligheterna till att vräka gängkriminella. Han erkänner också att hans parti tidigare dragit sig undan från att handskas med problemen.
– Det fanns en ängslighet tidigare att beskriva en del problem, man ville inte ses som rasistisk och så vidare, säger Damberg till tidningen.

I intervjun säger Damberg att Sverige ”måste vända utvecklingen” med ökad gängkriminalitet och ”måste vara tuffare”. Han svarar också på varför hans parti inte har gått fram med den här politiken tidigare.

– Det tar tid att göra saker på det här området, säger han och nämner därefter ett antal lagskärpningar som regeringen har genomfört.

– Vi socialdemokrater har stramat upp flyktingmottagandet så att vi hamnat på nivåer som vi kan hantera. Vi tycker också att de som kommer till Sverige i första hand ska bo på mottagningscentraler för att lära sig svenska, få del av information och sedan flytta ut i samhället på ett ordnat sätt, så att inte vissa bostadsområden ska ta hela smällen.

Läs även: Damberg nobbade debatt mot M: ”Vi tycker för lika”

Inrikesministern medger också att den höga invandringen har lett till ökad segregation.

– Hur vi hanterar migration har varit ett sätt som spätt på segregationen. Sverige har inte sett att om man hela tiden fyller på med migranter i vissa områden så växer problemen över tid. De kommuner som har haft mest problem har varit glasklara med att det här inte riktigt funkar.

På Twitter reagerar flera på Dambergs uttalanden. Däribland Peter Linzie, moderat kommunpolitiker i Bollnäs, som anser att S var det parti som pekade ut folk som rasister.

 

Andra påpekar att socialdemokrater tidigare gnällde när moderatledaren Ulf Kristersson sade att invandringen till Sverige varit en belastning och att Damberg nu kommer med ett liknande resonemang.

 

Den borgerliga debattören Alice Teodorescu Måwe är inne på samma linje.

Läs även: Vänstern rasar mot Kristersson: ”Rakt av rasistisk retorik”

De konkreta förslagen för att få bukt med gängkriminaliteten kommer att presenteras senare i Socialdemokraternas valmanifest. Som exempel på förslag han vill genomföra nämner Damberg ökade möjligheter att vräka gängkriminella från hyresrätter och att kunna placera ungdomar i LVU-hem under en längre tid.

– Det är ingen mänsklig rättighet att få terrorisera sina grannar. Samhällets möjligheter att vräka kriminella måste bli större, säger han till tidningen.

Läs även: Ska ”knäckas” och ”jagas till världens ände” – regeringens löften om gängen

Läs även: Damberg (S): Ovanligt att oskyldiga skjuts ”om man tittar på hur många människor vi är i Sverige”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag