Bali får stöd av gräsrötterna inom M: ”Han har ryggrad”

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 21 aug 2019 2019-08-21
E-post 6251

STOCKHOLM Hanif Bali sågas av sin partiledare Ulf Kristersson efter att Bali varit kritisk mot att Carl Bildt träffat den iranska diktaturens utrikesminister Javad Zarif. Men Hanif Bali får stöd av gräsrötter inom Moderaterna. – Hanif Bali är en av få politiker som säger ifrån, som protesterar. Han är bra, säger Maria Halkiewicz, som var på plats och demonstrerade utanför Riksdagshuset på onsdagen.

Under två dagar har flera olika grupper av exiliranier, svensk-iranier och även Vänskapsförbundet Sverige-Israel demonstrerat på Mynttorget utanför Riksdagshuset mot att Javad Zarif välkomnades till Sverige av utrikesminister Margot Wallström.

Maria Halkiewicz, förbundsordförande i Vänskapsförbundet Sverige Israels Stockholmssektion och arbetsutskottsordförande i riksorganisationen, hade med sig ett plakat med en bild på kvinnor i plastsäckar som avrättas genom hängning. Sedan president Rouhani tillträdde (2013) har 91 kvinnor avrättats.

– Se på bilden vad det är för diktatur som Sverige väljer att välkomna. Det är skamligt, säger hon.

Maria Halkiewicz berättar att man från Vänskapsförbundets sida har varit i kontakt med alla riksdagspartier.

– Men det har varit väldigt tyst. Vi har inte fått några större reaktioner.

Ska inte Sverige kunna ha diplomatiska relationer med icke-demokratiska länder?

– Vi behöver inte handla med dem. Vi behöver inte bjuda dem till Sverige, vi behöver inte anpassa oss till dem när de kommer hit och inte vill ta i hand. Vi behöver inte acceptera det, säger Maria Halkewicz och fortsätter:

– Jag har varit runt här bland de iranier som protesterat och hälsat. Varenda en tar i hand. Det Wallström säger om att iranier inte tar i hand stämmer ju inte, det är bara lögner, säger hon.

Halkiewicz är även medlem i Moderaterna. Hon delar inte alls Ulf Kristerssons syn på Hanif Bali och hans utspel om Carl Bildt och dennes träff med Zarif. Kristersson sade på onsdagen till Aftonbladet att det var ”fullständigt oacceptabelt” hur Bali uttryckt sig om Carl Bildt.

– Hanif Bali är en av få politiker som säger ifrån, som protesterar. Han är bra. Vi behöver fler som honom. Han har ryggrad, säger Maria Halkiewicz.

Flera andra moderata medlemmar ger uttryck för liknande stöd till Bali när Nyheter Idag hör av sig.

Hanif Bali konstaterade bland annat att: ”Sverige fullföljer Bildt-doktrinen. I täten för att normalisera relationen med regimen.”

 

På Facebook skriver M-märkte debattören Mattias Sjödin om Kristerssons kritik mot Bali. Sjödin menar att Kristersson nu spelar med i ett drev från vänster ihop med Twitterprofilerade socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S).

Tidigare var Maria Halkiewicz med i Liberalerna. Ett parti som tidigare har haft hög svansföring i Iranfrågan. På Twitter fortsätter L-profiler som Robert Hannah och Fredrik Malm att brösta upp sig mot S-MP-regeringen.

Liberalerna, som numera är stödparti åt S-MP-regeringen, har inte ställt några formella ultimatum eller krav, vare sig om att Margot Wallström ska bort eller någon förändring av Iranpolitiken.

– Jag är väldigt besviken på dem, säger Maria Halkiewicz.

Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson, har tidigare uttalat att man ska driva ”liberal opposition” i utrikespolitiken. Men eftersom utrikespolitiken, enligt Regeringsformen (en av grundlagarna), sköts av regeringen är det symbolpolitik.

Läs även: L släppte fram Wallström som utrikesminister – nu: ”Vi driver liberal opposition i utrikespolitiken”

Läs även: Här är L-politikerna som sågar regeringen de släppte fram

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag