Band rasar mot SD: ”Förbjuder dem att använda vår musik”

Bandet Euskefeurat. Bild: Ullis (Flickr) / CC BY-SA 2.0
  • Måndag 8 aug 2022 2022-08-08
E-post 330

I ett inlägg på Instagram om partiets landsbygdspolitik använder Mattias Karlsson (SD) cirka 30 sekunder av en låt från Piteåbandet Euskefeurat. Det faller inte i god jord hos bandmedlemmarna.

– Jag har skrivit till honom att vi förbjuder dem att använda vår musik till sin sunkiga politik, men inte fått svar, säger bandmedlemmen Dan Engman till P4 Västerbotten.

Låten som Karlsson använder i sitt inlägg är Länge har vi väntat från albumet Levandes (1984). Inlägget publicerades i juli och enligt Euskefeurat utan bandets medgivande.

– För det första är det fräckt att använda musik i politiska sammanhang utan att ha frågat om lov. Och för det andra skulle de i överhuvudtaget inte ha fått lov eftersom Sverigedemokraterna står ju för allt vi inte står för, säger Engman.

Läs även: First Aid Kit ”tar kraftigt avstånd” från Moderaterna

Det var Dagens ETC som var först med att rapportera om proggbandets missnöje över hur deras musik används av SD.

– Det här är inte bra. Jag har inget till övers för dem. Nu får vi börja spela den låten live för att visa att vi är emot Sverigedemokraternas politik, säger bandets sångare Ronny Eriksson till tidningen.

Inlägget med Euskefeurats musik finns fortfarande kvar på Karlssons Instagram.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Mattias Karlsson (@sdkarlsson)

Läs även: Band avbröt spelning efter klagomål – vita bandmedlemmar hade dreadlocks

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag