Baudin (S) om Jönsson: ”Kan inte uteslutas att se över lagstiftningen”

Bild: Felix Berglund/CC BY-SA 4.0/Jens Nordström
  • Lördag 17 feb 2024 2024-02-17
E-post 0

S-ledaren Magdalena Anderssons påhopp på youtubern och debattören Henrik Jönsson har totalsågats från vänster till höger, inklusive från det egna partiet. Men nu får Andesson understöd från S-toppar som Peter Hultqvist, Annika Strandhäll och partisekreterare Tobias Baudin, som hotar med lagstiftning för att tvinga donations-finansierade debattörer som Jönsson att redovisa sina inkomster.

Kritiken mot S-ledaren Magdalena Anderssons påhopp på youtubern och debattören Henrik Jönsson i en DN-intervju på torsdagen har varit stenhård och kommit från hela det politiska fältet.

I intervjun, som bland annat behandlade rysk påverkan på det kommande Europavalet, tog Andersson plötsligt upp Jönsson och misstänkliggjorde hans finansiering.

– Vem finansierar honom? frågade sig Andersson.

– För att sprida hatpropaganda mot oss och Magda, tillade hennes pressekreterare Mirjam Kontio.

Uttalandet om Jönsson fick stor uppmärksamhet och hård kritik från så vitt skilda röster som Hanif Bali, Expressens Jens Liljestrand, ETC:s Max V Karlsson och Arbetets Johannes Klenell.

I en senare intervju med Aftonbladet påstod Mirjam Kontio att det var DN:s reporter Lina Lund som tog upp Jönsson under intervjun, något både Lund och DN:s redaktionschef Anna Åberg förnekade, den senare med hänvisning till att intervjun finns på band.

På fredagen anslöt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Anderssons kritiker med ett inlägg på Facebook.

”Bisarrt, Magdalena Andersson. Är det en foliehatt som styr Sveriges, än så länge, största parti? Intervjun med Socialdemokraternas ledare i DN var bland det mest bisarra jag läst” inleder Åkesson, som bland annat konstaterar att ”fenomenet Henrik Jönsson har uppenbart, åtminstone för alla som inte har bott under en sten på Sveavägen 68, under loppet av rätt många år, växt från en ganska blygsam produktion till dagens mer omfattande opinionsbildning.”

”Magdalena Anderssons resonemang om finansiering avslöjar också en mycket skrämmande underliggande människosyn. Tanken att det skulle kunna finnas människor som, helt på eget bevåg och med helt egna medel, bedriver opinionsbildning mot Socialdemokraternas politik, tycks inte ha föresvävat henne. I hennes värld verkar ’finansiering’, dvs pengar, vara den enda tänkbara drivkraften för opinionsbildning” skriver Åkesson vidare i inlägget.

Magdalena Andersson får även kritik internt för uttalandet om Jönsson.

– Man tar sig för pannan, säger en S-källa till Expressen.

– Jag tycker att det är tråkigt att vi hela tiden hamnar i en kulturdebatt i stället för att prata om sakpolitiken, säger SSU:s ordförande Lisa Nåbo till Expressen.

På fredagen överlämnade S-profilen Jan Emanuel en knippe röda rosor till Henrik Jönsson med en ursäkt å sitt partis vägnar.

– Kamrat Henrik, jag vill å mitt partis vägnar och för min partiordförande be om ursäkt för att det här inte blev något vidare bra, säger Jan Emanuel, vars ursäkt till Jönsson fångades av Expressen.

Flera ledande Socialdemokrater försvarar emellertid sin partiledare.

– Jag tycker hon gör en mentalhygienisk insats när hon pekar på det här problemet. Sedan känner jag inte till den här personen (Henrik Jönsson) överhuvudtaget, säger tidigare förvarsminister Peter Hultqvist till TV 4 Nyheterna.

– Magdalena Andersson fråga är helt rimlig. Det enda hon har gjort är att ställa frågan ”vem finansierar den typen debattörer som Henrik Jönsson är”, säger tidigare socialminister Annika Strandhäll, som debatterade Jönsson i ”Efter Fem” på TV 4.

Jönssons förklaring att han finansieras med donationer från privatpersoner och småföretagare köper inte Strandhäll, som kräver att Jönsson ska vara ”mer transparent” kring sina inkomster.

– Att vi hamnar här när det handlar om de påverkanskampanjer och finansiering som är oklar det behöver vi fortsätta diskutera – och Henrik Jönsson bör vara mer transparent, säger hon.

S partisekreterare Tobias Baudin går steget längre i en intervju med Aftonbladet, där han hotar med lagstiftning för att tvinga donationsfinansierade debattörer som Henrik Jönsson att redovisa sina inkomster.

– Det kan inte uteslutas att se över lagstiftningen. Men det bästa är om man gör det frivilligt, säger Baudin, som menar att ”vi (S) är öppna med pengar som vi får från lotterier, från enskilda bidrag och från fackrörelsen”.

– Har man en fullsatt tv-studio, en kostsam produktion och vill påverka den politiska debatten – då är det rätt att ställa sig frågan hur detta finansieras? säger Baudin vidare.

I en debattartikel i Expressen på fredagen uppger Henrik Jönsson att Magdalena Anderssons angrepp lett till ”över 1000 nya prenumeranter och ett försvarligt, frivilligt stöd i form av nya swishdonationer.”

Jönsson bjuder även in Andersson till sitt intervjuprogram ”100%”, och tillägger att S-ledaren ”indirekt visat sig bli en av de största källorna till programmets fortsatta finansiering.”

Läs även: Magdalena Andersson sågas efter påhopp på Henrik Jönsson

Läs även: Hård kritik mot Aftonbladet – tog bort citat efter ”diskussion med S presstab”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag