”Beklämd av denna krigspropaganda” – ”Ekis” rapporterar direkt från Venezuela

Bild: Nyheter Idag/Flickr
  • Tisdag 5 feb 2019 2019-02-05
E-post 201

VENEZUELA Vänsterdebattören Kajsa Ekman kommer rapportera från krisens Venezuela till sina följare på Facebook, då hon anser att övriga mediers rapportering är ”krigspropaganda”. 

Nu åker vänsterdebattören Kajsa ”Ekis” Ekman till Caracas i Venezuela för att rapportera om situationen i landet direkt på Facebook.

Hyllorna gapar tomma i matbutikerna i tv-inslag från Venezuela, viktnedgång hos Venezuelas unga på grund av allmän sänkning av levnadsstandarden rapporteras – den så kallade ”Madurodieten”.

Men Ekman skriver i ett Facebookinlägg att hon ” blir otroligt beklämd av denna krigspropaganda, dåligt förklädd till journalistik, som har tagit över alla våra medier, tyvärr även stora delar av vänstermedia”.

Läs även: Näringslivets medieinstitut: SVT och SR underrapporterar orsakerna till krisen i Venezuela

Denna krigspropaganda går enligt Ekman ut på ”Att USA och EU bestämt att det är de som avgör vem som är president i landet, inte folket själva”.

Då det inte behövs ”ytterligare en som lägger sitt ideologiska raster på en situation de inte känner till” kommer Ekman alltså rapportera direkt från Venezuela.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har länge varit kritisk till Maduros socialistiska regim. Efter valet 2013 som Maduro vann skrev Sjöstedt visserligen ”Grattis till Maduro ochVenezuela” i ett inlägg på Facebook men sedan dess har Sjöstedt tagit avstånd från regimen.

 

Den 23 januari motsatte sig Sjöstedt amerikansk militär iblandning i landet, men skrev samtidigt att ”Venezuelas folk förtjänar ett slut på vanstyret och verklig demokrati”.

 

Vänsterpartiets partigrupp i EU-parlamentet, GUE/NGL, stöder emellertid Maduros regim i ett uttalande den 14 januari där man ”starkt fördömer kuppförsöket i Venezuela”.

Läs mer: Kaos i Venezuela när presidentkandidat utmanar Maduro

I uttalandet kräver man bland annat att de ekonomiska sanktionerna mot Venezuela, ”som bidragit starkt till landets ekonomiska försämring”, lyfts, och att EU ”står stadigt i sitt stöd till rättstatsprincipen” genom att stödja Maduros inbjudan till en dialog.

Sverige ställer sig numera, likt flera andra EU-länder, bakom oppositionsledaren Juan Guaidó som interimistisk president.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag