Bildt backar från nazistliknelse – jämför istället med IS

  • Fredag 21 maj 2021 2021-05-21
E-post 843

Efter att Carl Bildt jämfört israelisk polis med nazister i en liknelse säger han att liknelsen var dålig – och jämför istället med terrorsekten Islamiska staten i ett inlägg på Twitter. Även det inlägget får hård kritik. Carl Bildt har tidigare sagt till Expressen att liknelsen handlar om hur palestinierna upplever saken, och att han därför inte jämför israelisk polis med nazister.

Sveriges tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt har fått hård kritik efter att han i en liknelse jämförde en israelisk polisoperation på tempelberget med att nazister går in i Vatikanen.

Läs även: Bildt om israelisk polisoperation: ”Som att skicka in nazister i Vatikanen”

Jämförelsen gjordes i SVT:s morgonstudio när Bildt diskuterar vad som utlöst den pågående konflikten mellan Israel och terroristgruppen Hamas.

– Det som utlöste det var det som hände med polisoperationen vid al-Aqsamoskén. Det är som att skicka in nazister i Vatikanen. Det är så starka känslor, sade Bildt.

– När man går upp på Tempelberget, som är ett känsligt område för muslimer och vissa judar, då gör man något som väcker känslor. Då fick man det fjärde eller femte Gaza-kriget, fortsatte Bildt.

Bildts jämförelse kritiserades bland annat av Israels ambassadör i Sverige, Ilan Ben-Dov.

Carl Bildt har i ett svar till Expressen skrivit att han inte jämförde Israels politik med nazism, utan att jämförelsen handlade om varför palestinier reagerar så starkt på polisnärvaro vid vid al-Aqsamoskén.

”Jag jämförde faktiskt inte Israels politik med nazisterna. Jag jämförde de möjliga reaktionerna på någonting Israels polis med de reaktioner som kunde följa etc. Det är faktiskt skillnad. Och en rätt viktig sådan” skriver Bildt till Expressen.

Men i ett svar på Twitter trampar Bildt i klaveret igen, när han söker efter en bättre liknelse och hittar – terroristsekten Islamiska staten, som utsatt minoriteter för folkmord och Mellanöstern och resten av världen för blodiga terrordåd.

”Jag håller med dig om det hade förmodligen varit bättre att säga att det var som om IS hade stormat in i St Peterskyrkan – eller i viktiga synagogor” skriver Bildt i ett svar till journalisten Johan Romin.

Flera twitteranvändare, inklusive Johan Romin, reagerar starkt på Carl Bildts nya jämförelse.

Läs även: Debatt: Vi kräver att M utesluter Carl Bildt

Läs även: Här backar Bildt Erdogan: ”Extremt svår situation för Turkiet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag