Migrationsverkets chef: Fler afghaner kan söka sig till Sverige

Mikael Ribbenvik. Foto: Björn Bjarnesjö / News Øresund - Johan Wessman (CC BY-2.0)
  • Måndag 2 aug 2021 2021-08-02
E-post

SVERIGE De eskalerande stridigheterna i Afghanistan kan leda till att fler afghaner söker asyl i Sverige. Det säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i en intervju för Dagens Nyheter.

Nyligen sänkte Migrationsverket sin prognos för hur många asylsökande som väntas komma till Sverige i år: från 15 000 ned till 13 000.

– Det är fortfarande en pandemipåverkan och gränserna är stängda. Vi hade räknat med att det skulle öka under andra halvåret men nu ser vi att restriktionerna inte har lättat i den omfattning vi har trott och så har vi deltavarianten, säger Mikael Ribbenvik.

En sak som pekar på att asylinvandringen kan öka när pandemin avtar är läget i Afghanistan, där strider pågår mot talibanerna som flyttar fram sina positioner.

Det försämrade säkerhetsläget har lett till att Migrationsverket har beslutat att stoppa av- och utvisningarna till landet.

Hur många afghaner som kommer att lämna sitt land för att ta sig till Europa och sedan Sverige har Ribbenvik svårt att bedöma.

– Det är inte så att man åker direkt från Afghanistan till Sverige, det är många hinder på vägen. Sen är det rätt många afghaner som lämnat Sverige för Frankrike. Kommer de att åka tillbaka till Sverige för att vi har verkställighetsstopp nu?

Enligt en FN-rapport befinner sig över 300 000 afghaner på flykt från oroligheterna. Många flyr till andra platser i landet och till länder i närområdet, säger Ribbenvik.

– Men det är klart att ju sämre det blir i ett land desto mer ökar flykten. Och då är det många som helst vill ta sig till Europa, konstaterar generaldirektören.

Läs även: Ovanligt många rån i Göteborg: ”Marockaner och afghaner”

Läs även: Afghaner släpps på fri fot efter stoppade utvisningarna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag