Blågul debattseger efter Aschbergs bjäbb-attack på Busch

Bild: Faksimil Aftonbladet
  • Torsdag 18 aug 2022 2022-08-18
E-post

Det hettade till rejält mellan Ebba Busch (KD) och programledaren Robert Aschberg under Aftonbladets partiledardebatt på onsdagen. Busch försvarade sin politiska motståndare Märta Stenevi (MP) i en ordningsfråga när Aschberg röt till KD-ledaren att inte ”bjäbba”. Enligt tittarna tog det blågula blocket hem segern i debatten.  

Aftonbladets direktsända partiledardebatt hettade till rejält när programledare Robert Aschberg bryskt avfärdade Ebba Busch (KD) som han anklagade för att ”bjäbba”. Det hela började med att Busch försökte komma till MP-språkröret Märta Stenevis försvar, då Stenevi ska ha fått för lite talartid.

– Det där går vi igenom sen, de har totalkoll på det i bussen här. Skit i ordningsfrågan nu, svarar Aschberg.

– Ja, men jag tycker det är val och alla partier ska behandlas- säger Busch men avbryts av Aschberg.

– Ja, men du får inte ställa någon ordningsfråga nu.

– Han blir jättearg, sluta, säger Jimmie Åkesson.

– Ja, jag märker det, säger Ebba Busch.

– Nu ska jag ställa frågor till Annie Lööf, bjäbba inte! säger Robert Aschberg.

– Jag är inte rädd för karlar som blir arga, jag tycker det är rimligt att alla partier behandlas rättvist i en debatt, säger Busch.

– Det är jag som leder debatten, villkoren var klara från början, bjäbba inte nu!

– Du kallar det att bjäbba att jag tycker alla ska behandlas rättvist i en valdebatt?

– Ja, det gör jag, svarar Aschberg.

Hela replikskiftet mellan Busch och Aschberg har publicerats på Youtube av Sverigedemokraterna.

Läs även: ”Skandal” att oljekraftverk körs mitt i sommaren – nu rasar Stenevi mot elbristen

I energifrågan tvekade emellertid inte Busch inför att gå till hårt angrepp mot Stenevi och MP.

– Ni har varit emot kärnkraft men även varit emot låga elpriser, ert eget energiprogram säger att Sverige har slösat med el och elpriserna varit för låga. Min fråga givet de höga elpriserna nu: Är MP nu nöjda med elpriserna? frågade Ebba Busch.

– Vi vill ha de lägsta elkostnaderna i Europa för svenska hushåll, det gör vi genom att ta en stor subvention nu för energieffektiviseringar och att bygga ut den förnybara elen. Då får vi inte bara billig el den här vintern, utan vi får det också långsiktigt framåt, säger Märta Stenevi.

– Men alltså, hör ni det här? Stenevi är nöjd med hur det har blivit? säger Busch.

– Sa jag det?! svarar Stenevi.

Busch gav också Miljöpartiet en rejäl känga i fråga om oljekraftverket i Karlshamn, som bränner olja mitt i sommaren.

– Förra årets utsläpp från Karlshamns oljeverk motsvarar 9 000 varv runt jorden med en Pickup, designad för att bära väldigt tunga stenar, sade Busch, en hänsyftning till när tidigare MP-språkröret Isabella Lövin hamnade i blåsväder på grund av sin makes bil.

– Är det verkligen grön omställning? Mitt svar är nej. Sverige kan bättre, det kräver mer kärnkraft, då kan vi både värna hushållen, rimliga elpriser, och en grön omställning, främst genom industrin, fortsatte Busch.

Läs även: Blågula krossade rödgröna i Expressens partiledardebatt

Enligt Demoskops undersökning gav debattens tittare Märta Stenevi lägst betyg av partiledarna, 2,5 procent på en femgradig skala.

– Hon företräder ett parti som väcker väldigt mycket känslor. Det är ett litet parti och hon har lösningar på klimatfrågan som väljare till andra partier inte ser, säger Demoskops vd Karin Nelson till Aftonbladet.

Högst betyg fick Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, med 3,3. Det var hans andra debattseger i rad efter Expressens debatt på tisdagen, där Kristersson fick 3,38 och högst betyg enligt Kantar/Sifo.

– Jag försökte hålla mig till sakfrågorna och hålla mig till vad vi kan åstadkomma, säger Kristersson till Aftonbladet.

– Sen kanske det också bidrog att vi i kväll fick klart ett klart besked att Vänsterpartiet kräver att sitta i socialdemokraternas regering om olyckan skulle vara framme, fortsätter han.

Tätt efter Kristersson följer övriga blågula partiledarna Ebba Busch, Johan Pehrson och Jimmie Åkesson samt statsminister Magdalena Andersson på 3,1 var.

Enligt Karin Nelson beror de höga betygen till samtliga partiledare i det blågula blocket att de blågula väljarna i högre utsträckning än de rödgröna stödjer de övriga partiledarna i sitt block.

– De är mer samlade kring Ulf Kristersson än vad de rödgröna är samlade kring Magdalena Andersson, men det är inte så långt efter, säger hon till Aftonbladet.

Aftonbladet-tittarnas betyg enligt Demoskop

UIf Kristersson (M) 3,3

Magdalena Andersson (S) 3,1

Jimmie Åkesson (SD) 3,1

Ebba Busch (KD) 3,1

Johan Pehrson (L) 3,1

Annie Lööf (C) 2,9

Nooshi Dadgostar (V) 2,9

Märta Stenevi (MP 2,5

Läs även: S tappar stort i SVT/Novus – blågula blocket i ledning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag