Blågula stoppar höghastighetståg: ”Riskerar tränga undan andra investeringar”

Det franska höghastighetståget TGV. Bild: David Monniaux/CC BY-SA 1.0,
  • Onsdag 5 okt 2022 2022-10-05
E-post 1263

De blågula partierna kommer stoppa de rödgröna planerna på en höghastighetsjärnväg, som beräknades kosta minst 300 miljarder och bli klar först 2040. Detta framgår av en motion som lämnats in till riksdagen från företrädare för SD, M, KD och L.

”Svensk infrastruktur har stora och allvarliga problem. En majoritet av alla större projekt tenderar att bli kraftigt fördyrade och mycket försenade. Sverige har en stor underhållsskuld, i plan beslutade projekt är underfinansierade och såväl vägar som järnväg lider av bristande underhåll” skriver man bland annat i motionen som argument för att stoppa projektet.

Höghastighetståget har varit ett av Miljöpartiets hjärteprojekt för sitt ”fossilfria samhällsbygge”

– Äntligen! Det här har Miljöpartiet arbetat länge för. Sverige behöver nya stambanor och det är viktigt att vi nu kan fortsätta det fossilfria samhällsbygget. , sade partiets språkrör Per Bolund i ett uttalande när den dåvarande regeringens infrastrukturproposition presenterades i april 2021.

– Med snabba moderna tåg för vi människor och städer närmare varandra och vi kommer kunna ersätta flyg med hållbara tågresor, fortsatte Bolund.

Läs även: Riksrevisionen totalsågar Folkbildningsrådets miljardrullning: ”Brister i alla led”

Projektet initierades emellertid redan av Reinfeldts borgerliga regering år 2014.

– När Alliansregeringen lyfte det här som förslag så tror jag att det var under en fjärdedel av den kostnad som det handlar om i dag och vi har inte sett slutnotan, så situationen är en helt annan i dag när det gäller kostnaden, säger Maria Stockhaus som undertecknat motionen för Moderaternas räkning till TT.

De blågula partierna föreslår istället att man satsar på att rusta upp den befintliga infrastrukturen. ”Behoven inom infrastrukturen är stora och en satsning på höghastighetsjärnväg riskerar att tränga undan andra nödvändiga investeringar” skriver man i motionen.

På Twitter råder delade meningar om de blågula partiernas stopp för höghastighetstågen. I vanlig ordning är högersympatisörer för förslaget, medan vänstersympatisörer är mot.

Läs även: Företag gjorde ”grön omställning” – hotas av nedläggning efter elprischock

Läs även: Här kör tåget på polisbil med misstänkt i – lämnades kvar på spåret

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag