BLM-ledare anklagas för stöld av hundratals miljoner kronor

Foto: John Lucia/CC BY 2.0
  • Söndag 4 sep 2022 2022-09-04
E-post 132

Ledaren för USA:s nationella BLM-organisation, Shalomyah Bowers, anklagas av andra BLM-aktivister för att ha stulit hundratals miljoner kronor (10 miljoner dollar) som donerats till rörelsen, rapporterar New York Post. Bowers menar dock att det hela rör sig maktkamp inom organisationen och att han inte alls har förskingrat några pengar.

Anklagelsen mot Bowers är att han ska ha fört pengadonationerna vidare till sin egen konsultfirma samt att han ska ha roffat åt sig resurser som var tillägnade en nystartad grupp vid namn Black Lives Matter Grassroots, Inc, som säger sig representera BLM-kapitel runt om i landet.

På torsdagen lämnade BLM Grassroots in en stämningsansökan mot Bowers till en domstol i Los Angeles. Där anklagar de BLM-ledaren för att ha förskingrat pengar från organisationen för att på så sätt berika sig själv.

Men Bowers, som i april valdes till ny ledare för Black Lives Matter Global Network Foundation, tillbakavisar dessa påståenden.

– Det är ett maktdrag från någon som är fast besluten på att uppnå makt och kontroll, säger han till New York Post.

Enligt honom är det en grupp aktivister ledda av Melina Abdullah, professor i panafrikanska studier på California State University, som försöker tillskansa sig makten i organisationen genom stämningsansökan.

– Vi är i processen att rätta till saker, fixa saker och ta itu med missnöjda människor som vill ta över gruppen, säger Bowers.

Vidare uppger han att organisationen nyligen genomgått en granskning som visar att varken han eller hans firma har mottagit de summor det talas om från BLM Global Network Foundation.

Det är inte första gången som BLM-ledare anklagats för att använda organisationens pengar på ett otillbörligt vis. I april 2021 kunde New York Post rapportera att en av BLM-grundarna – Patrisse Cullors – hade köpt flera storslagna villor och spenderat mer än 30 miljoner kronor (3 miljoner dollar) på hus i Los Angeles och utanför Atlanta.

Cullors förnekade att pengarna till villaköpen hade kommit från donationer, men avgick trots det från organisationen en månad efter avslöjandet. Det har senare framkommit att organisationen spenderat mångmiljonbelopp på lyxvillor i både Los Angeles och Toronto.

Läs även: Har kallat sig ”tränad marxist” – nu sågas BLM-grundarens villaköpsorgie

Läs även: Nya New York-borgmästarens varning till BLM efter upploppshot: ”Inte min stad”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag