Man sköts ihjäl på nyårsafton – 63 ihjälskjutna 2022

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 1 jan 2023 2023-01-01
E-post 37

Strax efter halv sju på nyårsaftons kväll avslutades skottlossnings-året med det 63:e skjutvapen-mordet när en 20-årig man sköts ihjäl på McDonalds i Vällingby. En 18-årig man och en pojke i övre tonåren skadades även vid skottlossningen, uppger Expressen.

– Det var tre personer som skottskadades. En person har avlidit och enligt de uppgifter jag har bedömds de andra två inte ha livshotande skador, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas till Aftonbladet.

Läs även: Våldsvåg kopplas till morden på Dumle och Einár

Expressen uppger att den avlidne var dömt för flera brott, främst ringa narkotikabrott och olovlig körning. Han var inte hemmahörande i Vällingby, men ska enligt uppgifter till tidningen ha kopplingar till kriminella gäng och var sannolikt måltavlan för skottlossningen.

63 dödsskjutningar är den högsta siffran någonsin för Sveriges del, och många gånger högre än antalet för våra grannländer, där Danmark och Norge hade fyra dödsskjutningar var och Finland hade två fram till den 7 december i år.

– Inget anständigt samhälle kan tolerera drygt en dödlig skjutning i veckan, och all den våldsamma brottslighet som följer med på köpet. Det skapar otrygghet, och hotar det fria och öppna samhället, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på lördagskvällen enligt Expressen.

– Regeringen skyndar nu på nya verktyg till polis och åklagare, som hemlig avlyssning för att förhindra brott. Vi förbereder nya åtgärder som anonyma vittnen och visitationszoner, fortsätter han.

Läs även: ”Dumle” skjuten till döds i Rinkeby

Läs även: Hat och hån mot ”Dumle” efter mordet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag